Викуп «боргу Януковича»: чи варто йти на компроміси з РФ

Читать на русском
Василь Юрчишин

Такий варіант у питанні повернення боргів дійсно практикується. Ба більше, є механізми заміни боргів на власність, і підприємство передається тій країні, яка в ньому зацікавлена. Є й інші механізми.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи заяву Мінфіну РФ про готовність піти на компроміс з Україною в питанні виплати «боргу Януковича» й прийняти цінні папери іншої країни замість грошей.

«Немає проблем у тому, щоб знайти механізми для повернення боргу. Тим більше, якщо про це говоритимуть, то це буде вирішуватися через міжнародні фінансові інститути, й тут будуть знайдені коректні інструменти», – підкреслив Юрчишин.

Річ у іншому, уточнив економіст, оскільки українська сторона наполягає на тому, що це несправедливий кредит.

«Українська сторона наполягає на тому, що борг, у кращому разі, має бути реструктуризований на основі того, як це відбулося в 2015-2016 роках», – нагадав він позицію Мінфіну України.

Позов за $3 млрд: чи доведеться повертати і які зустрічні вимоги має висувати УкраїнаЕкономіст пояснив, який оптимальний варіант для України у судовому процесі щодо виплати «боргу Януковича».

На його думку, тут є соціально-етична проблема, пов'язана з тим, наскільки буде сприйняте суспільством, що під час агресії стоїть питання виплат додаткових ресурсів країні, яка безпосередньо здійснює цю агресію.

«Це основна проблема. Або має бути знайдене дуже гарне пояснення, чому держава йде на це, або наполягати на тому, що питання такого сорту боргу має бути перенесене в більш дальній період, коли ситуація стане прогнозованою й стабільною», – зазначив Юрчишин.

За його словами, платити зараз державі-агресору будь-які ресурси соціально й політично несправедливо.

Тим більше, додав фахівець, не варто забувати про судові процедури, які тривають і, як правило, займають багато часу.

«Йдуть судові процедури й із інших питань, наприклад, між «Нафтогазом» і Газпромом. Не варто, звичайно, змішувати держборг із боргами компаній, але тим не менш такі механізми також існують, коли одні борги замінюються іншими. Це процес тривалий і неоднозначний», – пояснив він.

«Україні слід наполягати на своїй позиції. Таку позицію суспільство прийме, інша ж – викличе масове нерозуміння нинішньої влади, що зовсім їй не на руку, зважаючи на низький рейтинг і слабкі перспективи для поліпшення не лише рейтингу, а й довіри населення до влади», – резюмував Василь Юрчишин.

Раніше Україна відмовлялася виплачувати борг Росії, а президент Петро Порошенко заявив, що вважає кредит на 3 мільярди доларів хабарем Януковичу від Кремля.

Як відомо, Лондонський суд має ухвалити рішення щодо виплати боргу наступного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: