Обмін полоненими: що задумав Кремль і навіщо Путіну особиста зустріч із ватажками ОРДЛО

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

В цій ситуації офіційно заявлена гуманітарна тема обміну полоненими використовується лише як привід. Керівництву Кремля потрібна ця зустріч із кількох причин.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи можливу особисту зустріч Володимира Путіна з ватажками ОРДЛО для обговорення обміну полоненими.

«Путіну може бути вигідною зараз така зустріч. По-перше, йому важливо надати статус ватажкам, конвертуючи власний персональний статус, щоб виводити їх на прямі переговори з Україною. Росія наполягає на цьому вже кілька років з метою схлопнути весь конфлікт виключно до внутрішнього й створити платформу між Києвом і контрольованими Росією «маріонетками», – зазначив Саакян.

Крім того, РФ перебуває на порозі виборів, а значить, Путіну потрібно продемонструвати якийсь крок в бік Заходу, додав він.

«Це має бути такий собі мирний крок, без здачі своїх позицій, але при цьому такий, що не демонструватиме агресивну риторику», – поянив експерт.

За його словами, свою роль відіграють і санкції щодо активів російської еліти, які вже за кілька місяців можуть набути чинності.

Такий собі модератор-посередник для домовленостей із незговірливими так званими «лідерами республік» – саме той зручний образ, який у найближчий місяць використовуватиме Путін.

«Третій важливий момент – поява нового переговорного капіталу. З одного боку, Путін начебто й демонструє свій вплив на ці території, можливість натиснути на них, щоб вони звільнили заручників, з іншого – встановлює комунікаційний канал, який стане його ресурсом для торгів зі США», – уточнив Саакян.

Він не виключив, що такий поворот може бути продиктований тим, що переговорний процес, який розпочали на двосторонньому рівні Волкер і Сурков частково гальмується.

Чому Росія піде на поступки щодо Донбасу: є дві важливі причиниЧерез російське втручання в американські вибори в Штатах готують звіт про активи путінських олігархів у США.

«Тим більше, що й зустріч Трампа з Путіним також не принесла бажаного. Ба більше, Путіну демонстративно показали, що якщо і є альтернативний вихід, то він не в Москві, а в Києві. І ця вісь була збудована прямо перед очима в Путіна, але без його участі», – резюмував Олег Саакян.

Як повідомив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков за підсумками телефонних переговорів із ватажками ОРДЛО, президент РФ підтримав ідею Медведчука про особисту зустріч із Захарченком і Плотницьким.

Тим часом в СБУ повідомили, що деталі телефонної розмови Путіна з ватажками бойовиків поки невідомі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: