Бюджет-2018: кому не вистачить коштів та в чому побоювання

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Наразі є припущення, що бюджет у кінцевому варіанті ухвалять під ялинку, ближче до Нового року, що вже традиційно. Надто багато запитів усіх сторін, що не враховані, а конфлікт довкола бюджету зростає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, оцінюючи ситуацію з розглядом та ухваленням бюджету-2018.

«З одного боку, є позиція МВФ, який стежить за тим, щоб видаткова частина бюджету не була більшою за допустиму в контексті їхніх рекомендацій щодо збільшення тарифів. З іншого – уряд хоче не допустити обвалення цін та інфляції, щоб хоча б квартал протрималися задекларовані підвищені зарплати й пенсії, оскільки це потрібно для електоральної конвертації», – констатував Кулик.

За його словами, в цій ситуації, враховуючи частину певних лобістських інтересів, очевидно, що процес ухвалення кошторису в остаточному вигляді буде затягуватиметься.

Основні параметри були випасані завчасно, тобто не було відкликань документу, як це робили всі уряди, починаючи від Азарова й закінчуючи Яценюком. Маємо дещо іншу культуру ухвалення бюджету. Але це єдиний плюс у всій цій історії.

На його думку, варіант з ухваленням бюджету за посади цього року є малоймовірним. Експерт уточнив, що сторонам вдалося домовитися про розподіл посад в іншому пакеті.

«У першу чергу говоритимуть про сам бюджет. Кадрові призначення можливі в грудні, коли буде коригування в зв’язку з новими домовленостями Авакова та Порошенка, про які з'являються чутки. Є інформація, що НФ має домовленості з БПП, як утримати ситуацію до 2019 року. Почнуться перші призначення: ДФС, Нацбанк та інші посади», – зазначив політолог.

Щодо самих статей бюджету, то документ працюватиме, якщо зменшать корупційну складову, додав Кулик.

Як депутати голосували за держбюджет-2018Аналітики «Слова і Діла» розібралися, хто і як з народних обранців голосував за головний кошторис країни.

«Маються на увазі субсидії, закупівля певної техніки для певних міністерств, причому тут простежуються чіткі лобістські інтереси. Наприклад, Ляшко пов’язує голосування за бюджет з наданням пожежних машин. Багато випадків, коли корупційний елемент може з’їсти всі надбання, які від самого початку виписані в бюджеті. В тому числі зростання пенсій і зарплат», – пояснив експерт.

На його переконання в програші залишаються освітня та наукова галузі, оскільки передбачене різке скорочення фундаментальних прикладних наукових досліджень.

«Узагалі прибирають позицію про надбавки за звання «Кандидат наук», «Доктор наук» у держорганах та бюджетних установах. Наковці програють», – наголосив Кулик.

«Фінансування реформ мало бути в одному розмірі, а наразі буде лише на 40% від запланованої суми. Недофінансування реформи може призвести до її колапсу. В такому разі негатив на адресу влади буде неминучим», – резюмував Віталій Кулик.

Раніше журналісти «Слова і Діла» дізналися, на скільки недофінансована первинна медицина. Тим часом прем’єр-міністр Володимир Гройсман планує в 2018 році виділити на фінансування програми «Доступні ліки» 1 мільярд гривень.

Як голосували фракції та групи за бюджет-2018 – у матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: