Історичний конфлікт Києва та Варшави: роль польської еліти та шляхи до примирення

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Кожна країна має право на своє бачення історії. Тут питання в тому, з якої точки на ті чи інші факти дивляться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Олександр Палій, оцінюючи загострення відносин між Польщею й Україною та проведення президентського комітету 17 листопада.

«Очевидно, що ґрунт у цій ситуації потрібно базувати на християнських цінностях, спільних для України та Польщі. Ми визнаємо злочини, ким би та проти кого вони не були скоєні, а далі трактування вже можуть бути якими завгодно. Але не має бути такого, що злочини скоєні лише українцями чи лише поляками», – зазначив експерт.

На його думку, наразі конфлікт поновився, тому що для Польщі це зараз зручніше, ніж рухати країну вперед.

Польща наскочила на свого роду плато середнього розвитку. Для того, щоб рухатися вперед, їм потрібно дуже напружено працювати – політикам, суспільству. Набагато легше перейти на тему, що хтось комусь за щось винен, і будувати свою діяльність на цьому.

«Ми не можемо за когось зробити чиюсь справу: подумати над історією, християнськими принципами, про те, що спочатку потрібно з власного ока скалку витягнути, а потім – колоду з ока сусіда. Якщо хтось не хоче слідувати цим принципам, то нам залишається тільки пояснювати й закликати, іншого виходу немає. Свою частину роботи мають зробити всі – і Україна, і Польща. Але обмеження «та чорні списки» – на це може піти лише Варшава, точно не Київ», – додав Палій.

Експерт припустив, що подальша доля конфлікту залежатиме від польської еліти.

«Якщо польська еліта наполягатиме, що досягнуто багато, що зараз вони під американською парасолькою та в цілковитій безпеці, що можна повторювати свої старі помилки, які призвели до перетворення Польщі з першорядної найсильнішої держави Європи в XVI столітті на просто порожнє місце, бо її фактично стерли з карти світу, то конфлікт триватиме. Ми тут можемо лише закликати до здорового глузду», – підкреслив Палій.

Конфлікт Україна-Польща: якими будуть наслідки та чого чекати заробітчанамДвосторонні відносини між Україною та Польщею знову на етапі загострення. Безумовно, в стані війни Києву краще шукати союзників, аніж нових противників. Якими можуть бути наслідки, міркували разом з експертами.

Підсумовуючи, він уточнив, що конфлікт підігріває РФ, яка й раніше постійно подавала ідеї угорцям і полякам розділити Україну.

Як відомо, в Міністерстві закордонних справ Польщі вважають, що Україна досі не розрахувалася за Катинь. Відомство погрожує заборонами на в’їзд до країни та «чорними списками».

Українська сторона виступає за діалог із Польщею. Посол України в Польщі заявив, що прояснення історичних позицій Києва та Варшави потребує часу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: