Україна без радянської спадщини: як проходить декомунізація в армії

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

В Україні професійне свято українських десантників із 2 серпня перенесуть на 21 листопада й змінять символіку військ. Відтепер на зміну радянському блакитному берету прийде темно-бордовий. І це вже не перша спроба українських військових позбутися спадщини старої радянської армії.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Декомунізація армії. Чи потрібно позбуватися радянських символів» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Дати святкування 21 листопада обрана не випадково. Це день святого Архистратига Михаїла, який вважається покровителем парашутистів. А нова емблема десантників буде складатися з вогняного меча Архистратига Михаїла на тлі парашута й крил янгола», – підкреслив журналіст.

Він зазначив, що для українських десантників прийшов час перегорнути сторінку історії, пов'язану з радянськими часами, й більше відповідати загальносвітовим тенденціям, прийнятим у країнах-членах НАТО.

За його словами, зміну символіки десантники сприйняли по-різному.

«Одна категорія військовослужбовців вважає, що не можна відмовлятися від традицій, а інша переконана в тому, що українська армія не має бути схожою на окупаційну російську, в якій, як і раніше, використовуються блакитні берети», – додав експерт.

Журналіст уточнив, що темно-бордовий берет як елемент одягу був уперше запроваджений у роки Другої світової війни британським генералом Фредеріком Браунінгом, командиром 1-ї повітряно-десантної дивізії армії Великої Британії, сформованої в 1941 році.

«Саме в береті кольору maroon британські десантники взяли участь у рейдах на узбережжі Франції (операція «Укус») та на узбережжі Норвегії (операція «Незнайомець») в 1942 році», – пояснив Попович.

Він нагадав, що це вже не перша спроба піти від радянського минулого. Наприклад, День захисника України вже третій рік відзначається не 23 лютого, а 14 жовтня.

«Також в Україні серйозно обговорюється питання зміни військових звань. У 2015 році президент запропонував запровадити у військах звання «хорунжий» і «бригадний генерал», – наголосив фахівець.

В Україні точаться розмови про розширення в ЗСУ лінійки сержантських звань за американським зразком. Це необхідно, щоб підвищити роль сержантів в українській армії, як це вже зроблено в армії США. Однак для цього мало просто змінити погони, потрібно змінити й філософію підготовки сержантів.

«Наприклад, у США сержанти безпосередньо займаються бойовою підготовкою та роботою з особовим складом. Кар'єра сержанта порівнянна з кар'єрою офіцера, до завдань якого належить лише планування й керівництво бойовими діями. Такої системи в радянській, а потім і в українській армії практично не було», – підкреслив експерт.

Цитуючи полковника запасу, журналіст зазначив, що курс на декомунізацію армії є дуже важливим.

«Зміна символіки допомагає на ментальному рівні піти від радянського минулого й почати будувати армію з власними традиціями. Змінювати потрібно не лише колір головних уборів, а й методи стройової підготовки. Наприклад, відмовитися від так званого «прусського кроку» – 120 кроків за хвилину. Навчання премудростям стройової підготовки в старій радянській армії відбирало дуже багато часу, який можна було б витратити на бойову підготовку або вивчення основної спеціальності», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Декомунізація армії. Чи потрібно позбуватися радянських символів».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: