Голосування за медичну реформу: що не так і до чого є претензії?

Читать на русском
Андрій Гукмедичний експерт

Зрозуміло, що підтримки у ВР не буде. Якщо ці 240 депутатів погодяться на так звану реформу, було б дуже добре, щоб вони показали джерела фінансування 5% від ВВП.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив лікар, член організації «Українська асоціація сприяння охороні здоров'я населення» Андрій Гук, оцінюючи ініціативу ВР розглянути проект постанови 6327-п, яким пропонується скасувати рішення про ухвалення в цілому медичної реформи.

«Забезпечити фінансування охорони здоров’я на рівні 5% ВВП можливо лише за рахунок трьох джерел: підняття суттєвих акцизів на тютюнову продукцію або запровадження цільового податку, підняття акцизів на алкогольну продукцію чи запровадження цільового податку, а також джерелом може бути оподаткування офшорів. Якщо 240 депутатів за це проголосують, тоді можна буде сказати, що вони проголосували за медичну реформу», – зазначив Гук.

Він підкреслив, що з моменту голосування законодавчих ініціатив ніхто публічно не бачив.

«Більше ніж 80 поправок проголосовані з порушенням Регламенту в залі під час голосування. Знайти тексту законопроекту, який проголосували, неможливо. Його просто немає. Те, що є на сайті, не відповідає тому, що проголосували. Підтримувати потрібно реформу, але ми зіштовхнулися з аматорськими діями», – уточнив фахівець.

Має бути знайдений компроміс. Найгірший варіант, якщо ми матимемо таку ситуацію, як у США, коли один президент започаткував реформу, а інший – скасував.

«Якщо закон підпише Парубій, то на Банковій мають взяти на себе відповідальність. Якщо вони вважають, що це реформа, що від цього буде краще, то хтось має за це відповідати. Оскільки очільник Міністерства цього зробити не може, її статус – виконувачка обов'язків. Супрун ні за що не відповідає. Лікарі та пацієнти щодня в цьому, а офіційної методики розрахунку тарифів відомство не затвердило», – пояснив він.

На його думку, ситуація далека від оптимістичної, оскільки коштів у охороні здоров’я немає.

«В іншому разі, нехай покажуть, де їх можуть знайти», – додав Гук.

Медична реформа: хто дав вирішальні голосиВерховна Рада підтримала медреформу. Показуємо, хто як голосував у четвер за законопроект щодо реформи охорони здоров’я.

«Зрозумілих правил гри, нормативного забезпечення, так званої реформи також немає. Однак депутати не проголосують за скасування закону. Закон, мабуть, буде підписаний спікером ВР, а відповідальність буде на гаранті Конституції. При цьому ключового – тексту закону, що був ухвалений, немає. З офіційних джерел його отримати неможливо», – резюмував Андрій Гук.

Нагадаємо, 19 жовтня Рада ухвалила в цілому урядовий законопроект 6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів».

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, які фракції як голосували та чиї голоси стали вирішальними.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: