Донбасу загрожує хімічна катастрофа – ООН

Читать на русском
Україна зіткнулася з новими загрозами хімічної катастрофи й забруднення води через ескалацію конфлікту поблизу об'єктів водопостачання на Донбасі.

Україна зіткнулася з новими загрозами хімічної катастрофи й забруднення води через ескалацію конфлікту поблизу об'єктів водопостачання на Донбасі.

Як інформує «Слово і Діло», про це повідомили спеціальні доповідачі ООН Баскут Тунчак і Лео Хеллер.

План США для Донбасу: чи прийме Росія невигідний для себе сценарійЖурналіст Денис Попович оцінив чинники, які тиснуть на Росію в питанні Донбасу й можуть змусити РФ піти на поступки.

«Ми стурбовані недавніми повідомленнями про обстріл біля водних об'єктів, які містять газоподібний хлор та інші надзвичайно небезпечні хімічні речовини», – заявив Тунчак.

На думку доповідачів, пошкодження установок, які містять хлорний газ, а також руйнування водоочисних споруд можуть мати руйнівні наслідки для населення й навколишнього середовища Донбасу.

Також вони звернули увагу на обстріл Донецької фільтрувальної станції 3 листопада 2017 року, який спричинив пошкодження резервного хлоропроводу. В ООН стверджують, що якби пошкодили основний хлоропровод, це могло б спровокувати загибель людей у радіусі 200 м, включаючи персонал об'єкта, а також порушити водопостачання близько 350 тис. жителів Донбасу.

Крім того, 5 листопада снаряди пошкодили вже Верхньокальміуську фільтрувальну станцію.

«Випуск токсичних газів і руйнування об'єктів водопостачання мали б руйнівні наслідки для Донецька, Макіївки та Авдіївки», – повідомили експерти.

До того ж у Новгородському на фенольному заводі досі не відновлений шламонакопичувач. Гребля навколо колектора руйнується, ризикуючи викинути рідкі токсичні відходи в ріки Кривий Торець і Сіверський Донець.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: