Європарламент пропонує нові шляхи для поглиблення відносин ЄС з Україною

Читать на русском
Новий звіт Європарламенту закликає ще більше поглибити співпрацю та знайти нові способи підтримки країн на східних кордонах ЄС.

Напередодні саміту Східного партнерства 24 листопада в Брюсселі Європарламент шукає нові шляхи для поглиблення відносин ЄС з Україною, Грузією та Молдовою.

Про це йдеться на сайті Європарламенту, передає «Слово і Діло».

Новий звіт Європарламенту закликає ще більше поглибити співпрацю з Україною, Грузією та Молдовою та знайти нові способи підтримки країн на східних кордонах ЄС. Зазначається, що ці країни проводять складну роботу задля поглиблення зв’язків з ЄС, незважаючи на сильний спротив Росії.

Звіт уже схвалив комітет у закордонних справах, його обговорення в ЄП відбудеться 14 листопада, голосування – 15 листопада.

Очолює список рекомендацій ЄП створення цільового фонду для України, Грузії та Молдови.

«Цільовий фонд є інструментом розвитку швидкого й гнучкого реагування ЄС на кризові та посткризові ситуації. Він об'єднав би ресурси від державних та приватних донорів для інвестицій у проекти, спрямовані на поліпшення соціально-економічних структур», – йдеться в повідомленні.

Євродепутати також рекомендують збільшити підтримку економічних реформ та модернізацію поточного партнерства як спосіб заохотити прогрес у реформах країн-партнерів. Це оновлення могло б забезпечити доступ до, наприклад, митного або енергетичного союзу ЄС.

«Створення моделі «Східного партнерства + «для асоційованих країн з можливістю майбутнього членства в митному, енергетичному та цифровому союзі є надзвичайно важливим» – сказала одна з авторів доповіді ЄП Лайма Андрікіне.

Документ також закликає держави-члени ЄС до спільних дій з метою тиску на Росію, а також дає їм рекомендацію, як сприяти врегулюванню конфліктів Росії ыз сусідами.

У документі також міститься заклик до інших інституцій ЄС підтвердити, що угоди про асоціацію з Грузією, Молдовою та Україною не є кінцевою метою їхніх відносин з ЄС; вчергове визнати європейські прагнення цих країн.

Раніше Рада Європи ухвалила рішення щодо України без російських правок.

Також на саміті у Відні 7-8 грудня Рада міністрів ОБСЄ обговорить ситуацію в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: