Місія ООН на Донбасі: чому питання миротворців можуть закрити до Нового року

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Останній візит Курта Волкера в Україні дав зрозуміти кілька важливих моментів у питанні Донбасу. США наполягають, що миротворці мають узяти під контроль ділянку українсько-російського кордону, яка пролягає між ОРДЛО й територією РФ. Крім того, представники «Л/ДНР» не можуть брати участі в обговоренні модальностей розміщення миротворців.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Миротворці на Донбасі. Скільки часу залишилося в Путіна» для «Слова і Діла» висловив журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Спецпредставник Держдепу США дав зрозуміти, що не бачить росіян у складі місії ООН. При цьому в США чекають резолюції ООН щодо миротворців до кінця року й не виключать озброєння України», – нагадав експерт про підсумки зустрічі.

За його словами, реакція як РФ, так і «Л/ДНР» була передбачуваною.

«У «республіках» повідомили, що без їхньої згоди «жодних сил ООН на Донбасі не буде». При цьому порадили Волкеру «ознайомитися з оригіналами Мінських угод», на яких стоять підписи ватажків «ДНР» і «ЛНР». А в МЗС РФ заявили, що це суперечить і «Мінську», і тому, що роблять учасники Нормандського формату. Ба більше, ситуацію подали так, що нібито США провокують РФ застосувати право вето, а потім виставити її як «сторону, що не здатна домовлятися», – додав Попович.

Фахівець зазначив, що майже одночасно з візитом Волкера до Києва США розширили санкції проти РФ.

На його думку, гучні заяви Волкера й те, що за ними послідували нові санкції, – ланки одного ланцюга.

Сценарій, за якого миротворці ООН візьмуть під контроль україно-російський кордон, не влаштовує Кремль, і тим більше «ДНР» та «ЛНР», які при цьому позбавляються прямої підтримки з боку Росії. В такому разі ліквідація «республік» буде лише питанням часу.

«Ніхто не розраховує на те, що в Москві швидко погодяться на такий розвиток подій, тому новий виток санкцій є додатковим аргументом, який має змусити Росію швидше піти на поступки. Ще один козир у вигляді надання Україні летального зброї поки залишається в колоді, демонструючи різноманітність інструментів для примусу Росії до миру», – уточнив експерт.

Він акцентував, що у РФ залишилося зовсім небагато часу, щоб переграти ситуацію.

Волкер, Сурков і Донбас: основне завдання посланника США та козирі УкраїниПісля переговорів із Сурковим у Держдепі висловили намір поспілкуватися з українським урядом. Що стане предметом переговорів та до чого готуватись Україні, міркували разом з експертами.

«Відповідно до закону «Про протистояння суперникам Америки за допомогою санкцій», держсекретар, Міністерство фінансів США та Нацрозвідка зобов'язані в 180-денний термін подати до Конгресу доповідь про найбільших російських підприємців, пов'язаних із Кремлем. У доповіді розкриють розміри та джерела їхніх доходів, відомості про активи родичів, інформацію про їхні ділові контакти з іноземними компаніями», – пояснив Попович.

Він нагадав, що закон набув чинності 2 серпня. Таким чином, доповідь має бути подана 2 лютого 2018 року, констатував експерт.

«У Росії бояться, що після цього в США почнеться експропріація активів, накопичених російськими олігархами. За деякими даними, сума цих активів досягає 2 трильйонів доларів. Навряд чи сварка з великими російськими промисловцями входить у плани Путіна. А значить, торги щодо миротворців можуть завершитися до Нового року», – резюмував Денис Попович.

Детальніше читайте в матеріалі «Миротворці на Донбасі. Скільки часу залишилося у Путіна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: