Готовність до зими 2017/2018: із чим можуть виникнути проблеми

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

У Міненерго переконують, що підготовка до зими цьогоріч найкраща за всі попередні роки, однак це дещо оптимістична заява, адже можуть виникнути проблеми. Підтвердженням цьому є декілька показників.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Генадій Рябцев, передає «Слово і Діло».

«По-перше, в нас переобладнані на використання вугілля газової групи блоки ТЕС досі не вдалося перевести на плановий режим. А це означає, що їхню стабільну роботу можна буде забезпечити в кращому разі лише наприкінці осінньо-зимового періоду», – підкреслив експерт.

По-друге, якщо програма з переведення енергоблоків ТЕС і ТЕЦ із вугілля антрацитової групи на газове виконуватиметься й надалі, то вже в 2018 році будуть відчутними негативні наслідки, наголосив він.

«Зокрема, в Україні виникне дефіцит вугілля газової групи обсягом 30-40 тисяч тонн на добу, якщо планувати, що ТЕС спалюватимуть щоденно в середньому 90 тисяч тонн. Це нестача навіть не 4, а понад 6 мільйонів тонн на сезон. Тоді як обсяги споживання 15 мільйонів тонн за осінньо-зимовий період, скоріш за все, збережуться», – пояснив Рябцев.

Підготовка до опалювального сезону 2017/2018 у цифрах і фактахВ уряді запевняють про готовність до опалювального сезону. «Слово і Діло» показує, скільки накопичено енергоресурсів і у що вони стали державі.

Крім того, додається ще низка проблем, уточнив він. Зокрема, за його словами, в «Київенерго» існує проблема з накопиченням та використанням резервного мазуту, оскільки з 1 січня запрацює обмеження на вміст сірки в ньому.

«Програму нарощування газовидобутку, відому під назвою «20/20», скоріш за все, переглядатимуть у лютому 2018 року, оскільки нинішні темпи зростання видобутку в Україні є вп'ятеро меншими, ніж це було заплановано рік тому», – резюмував Генадій Рябцев.

Що було зроблено та якою є готовність до нового опалювального сезону, можна дізнатися з інфографіки «Слова і Діла».

Докладніше про діяльність Міненерго – в матеріалі «Міністр зі спортивними амбіціями. Як працюється в Міненерго Ігорю Насалику».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: