Справа Каськіва: що загрожує чиновнику та для кого небезпечне його повернення

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Певною мірою його повернення й було частиною угоди. В’язниця в Панамі – це далеко не європейська в’язниця. Потрібно розуміти, з чим він міг зіткнутися там. Тому цілком логічно, що він пішов на угоду зі слідством.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, оцінюючи розвиток справи Владислава Каськіва після екстрадиції в Україну.

«У самій Панамі він вніс заставу 600 тисяч доларів, коли був перший раз затриманий, тому не перебував під арештом. Екстрадиція відбулася за згодою сторін. Збитки в розмірі 7,5 мільйонів гривень він відшкодував. Але це не означає, що з Каськіва зняті інші епізоди, за якими його підозрювали», – зазначив Кулик.

Експерт не виключив, що елементом угоди зі слідством може бути те, що Каськів має надати свідчення проти чиновників режиму Януковича.

«Не виключено, що серед цих фігурантів будуть не лише представники влади, які втекли – Клюєв, Азаров, сам Янукович, Клименко, Арбузов, – але можливі й свідчення проти тих посадовців, що зараз комфортно почуваються, наприклад, Льовочкіна, який ініціював прихід Каськіва до влади», – припустив політолог.

Цей процес може бути дійсно цікавим. Якщо Каськів почне говорити, а іншого виходу в нього немає, то ми дізнаємося багато нового про чиновників режиму Януковича.

За його словами, сам Каськів має відповісти за низку епізодів, пов’язаних із гучними скандалами, зокрема вирішення питання з лижним інструктором щодо так званого газового контракту на будівництво терміналу.

«Тим більше є свідчення самого інструктора, який розповідав про епізод підписання договору, а з нього випливає, що саме Каськів пішов на авантюру з підписом, хоча знав, що жодних повноважень лижний інструктор не мав. Це все обговорюватиметься й матиме публічний характер», – додав Кулик.

На його переконання, заставою в 160 тисяч справа точно не завершиться.

«Каськів може надати вичерпну інформацію про своїх так званих «партнерів» у корупційних діяннях», – пояснив експерт.

На його думку, за всієї ліберальності нашого судочинства Каськіву загрожує щонайменше кілька років заочного ув’язнення.

«Це означає, що він буде позбавлений права обіймати державні посади тощо. З іншого боку, хотілось би більшого, адже питання про 250 мільйонів – те, що лежить на поверхні. Громадськість навряд чи дозволить йому уникнути відповідальності. Це може бути тривала й публічна історія», – резюмував Віталій Кулик.

Відзначимо, сам Владислав Каськів заявив, що добровільно вирішив приїхати в Україну, щоб виплатити відшкодування країні й довести свою правоту в суді.

Раніше в ГПУ обіцяли, що кримінальні провадження проти чиновників часів Януковича, які підозрюються в державній зраді, передадуть до суду до листопада.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: