Скандальна справа Манафорта: жест доброї волі від України та ризики для олігархів

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Якщо не знаєш, як правильно вчинити, дій за законом. Це саме той випадок. Є відповідні угоди зі США, є наше законодавство, і якщо буде запит від Штатів, то, безумовно, в межах чинного законодавства Україна зобов'язана відповісти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи заяву прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про готовність надати інформацію в справі Манафорта та допомогти в розслідуванні.

«Нам навіть краще зробити якийсь жест доброї волі, адже команда Трампа зацікавлена ​​в тому, щоб це розслідування було проведене і якомога швидше, і повніше, оскільки безпосередньо команда президента не має таких укорінених відносин із командою Манафорта, щоб в електоральному плані щось втратити або отримати якесь покарання», – зазначив експерт.

Фатальний політтехнолог: що Пол Манафорт може розповісти ФБРПрогнози політологів про те, що Дональд Трамп не втримається на посаді до кінця своєї каденції, починають справджуватися. Олександр Радчук розбирався, які наслідки матиме демарш головного політтехнолога американського президента Пола Манафорта.

«У Манафорта широкі зв'язки на пострадянському просторі, й він був потрібен як один із контактів. Але навряд чи через нього йшли вирішальні делікатні питання. Тому, розуміючи це, Трамп зацікавлений, якомога швидше поставити крапку в російській справі», – додав Дяденко.

На його думку, в цій історії Україні краще діяти за законом.

Він не виключив, що НАБУ в рамках співпраці вже надало якусь інформацію.

«Тут потрібно розділити інтереси України та приватних осіб, яких ця ситуація може торкнутися. Для України загалом це розслідування щодо Манафорта, його зв'язків, діяльності в Україні, сумнівних оборудок із командою Януковича, олігархами, навпаки, є позитивним моментом. Але є й інший момент», – пояснив експерт.

Повне розслідування справи Манафорта несе загрозу для осіб, які й сьогодні є на керівних посадах у владі.

«Це вже персональна загроза, оскільки їхні імена зустрічаються в так званій «комірній книзі Януковича». І якщо проводити повноцінне розслідування, то цілком реально, що до них виникнуть питання, за які їм доведеться отримати кримінальне покарання. Тому в інтересах України – домагатися повного розслідування, а ось по інтересах окремих осібх це може вдарити», – резюмував Михайло Дяденко.

Нагадаємо, Пол Манафорт здався ФБР в рамках розслідування про втручання Росії у вибори в США в 2016 році.

В травні 2017 року агентство Bloomberg повідомляло, що Пол Манафорт допоміг пройти до Ради «Опозиційному блоку». Також журналісти Associated Press стверджували, що мають докази того, що Манафорт отримав $1,2 мільйона від Партії регіонів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: