Справа прикордонника Колмогорова: Луценко та депутати ухвалили важливе рішення

Читать на русском
Справа прикордонника Сергія Колмогорова має бути повернута до Апеляційного суду й там перекваліфікована.
На фото: Старший солдат Колмогоров крайній праворуч

Справа прикордонника Сергія Колмогорова має бути повернута до Апеляційного суду й там перекваліфікована.

Такої думки дійшли 2 листопада генеральний прокурор України Юрій Луценко, народні депутати та громадські активісти під час зустрічі, на якій обговорювали резонансну справу.

Про це «Слову і Ділу» розповів один з учасників зустрічі, народний депутат Борислав Береза.

За словами народного депутата, Луценко погодився, що під час слідчих дій були порушені права обвинуваченого Сергія Колмогорова. Він вважає абсолютно логічним, якщо справа повернеться до Апеляційного суду. «Але для цього потрібно, щоб не прокуратура збирала докази порушень та упущень, а захист», – сказав Береза.

Нагадаємо, 2 листопада Вищий спеціалізований суд мав розглянути касаційну скаргу на вирок Маріупольського суду прикордоннику Сергію Колмогорову. Він звинувачується в тому, що в 2014 році на блокпосту біля Маріуполя, виконуючи наказ командира, відкрив вогонь на ураження по автомобілю, який не зупинився на прохання військових. У результаті загинула жінка. Водій автомобіля, чоловік загиблої, стверджував, що не чув прохань зупинитися й попереджувальних пострілів. Зараз водій розстріляного авто проживає в Росії. Сам прикордонник був засуджений до 13 років позбавлення волі.

За словами Берези, в понеділок, 6 листопада, коли захист зможе на засіданні Вищого спеціалізованого суду надати докази порушення прав обвинуваченого, справа повернеться до апеляції. «А в апеляції можна буде перекваліфікувати статтю й провести додаткові слідчі дії. Ну а далі все залежатиме від судового процесу, в якому братимуть участь дві сторони», – зазначив він.

При цьому, за словами народного депутата, на сьогодні немає правових способів звільнити прикордонника. «Народні депутати готові взяти його на поруки. Але зараз це неможливо, тому що він зараз перебуває під вироком суду. Щоб узяти його на поруки, потрібно щоб цей вирок був скасований», – додав Береза.

Народний депутат назвав ситуацію із Сергієм Колмогоровим «кричущою». «Це кричуща ситуація. З огляду на те, що проти нас Росією розв'язана неоголошена війна, потрібно розуміти, що вирок Колмогорову може стати прецедентом для всіх наших військових, які будуть виконувати або не виконувати наказ під час бойових дій. Всі ми, і Юрій Віталійович в тому числі, прекрасно розуміємо можливі наслідки, саме тому відбулася ця зустріч», – сказав нардеп.

Нагадаємо, 2 листопада під ВССУ зібралася акція на підтримку засудженого до 13 років АТОвця-прикордонника.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: