Видача Саакашвілі Грузії й тактика АП: хто втихомирить активність політика

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Якщо дивитися на загальну ситуацію, то Саакашвілі особливо ніхто не чіпає. Тим більше був натяк від США, щоб усе вирішували через суд. Це був недвозначний сигнал, що депортацію вони не підтримують, тим більше до Грузії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи заяву про підготовку документів для депортації Міхеіла Саакашвілі.

«Влада танцює навколо Саакашвілі. Якщо згадати останні тижні, то ситуація розгорталася навколо його прихильників, соратників із Грузії, але не навколо самого Саакашвілі. Його особливо ніхто не чіпає. Влада до останнього побоювалася щось робити щодо самого екс-голови Одеської ОДА», – зазначив політолог.

Він не виключив, що якраз зараз щось може змінитися.

«На зустрічі з Волкером, імовірно, порушувалося й питання Саакашвілі, в тому сенсі, що Банкова намагалася показати: мітингами під Радою політик працює проти ініціатив Волкера, який ставив питання політичної частини «Мінська», а значить, голосування за неї. Тобто, якщо ухвалять резолюцію ООН, наступний крок буде за ВР. АП потрібно було переконати всіх, що Саакашвілі якраз грає проти цього плану й бере участь у грі, спрямованій проти ініціатив США», – пояснив експерт.

«Саакашвіліада»: чим завершиться епопея з грузинським нелегалом та як відреагує ЗахідМіхеіл Саакашвілі не зміг отримати статусу біженця в Україні й заявив, що відтепер житиме в наметовому містечку. Чим завершиться історія з грузинським політиком, обговорювали разом з експертами.

На його думку, тим самим АП створила для Вашингтона мотивацію: США мають зараз приборкати Саакашвілі й вплинути на нього – чи то в плані того, щоб він зменшив свою активність, чи то в питанні його видачі, нехай не Грузії, але будь-якій іншій країні.

«Очевидно, що до Грузії він не поїде. Тут є чітка позиція США. Незважаючи на зміну адміністрацій, Штати тримають стабільну позицію. Але втихомирити й вплинути на Саакашвілі вони можуть. Буде спроба якоїсь розмови, щоб зменшити його активність», – резюмував Олексій Якубін.

Нагадаємо, днями Саакашвілі заявив про підготовку його арешту та екстрадиції до Грузії. Вчора влада Грузії повідомила, що очікує від України конкретних кроків щодо екстрадиції колишнього президента.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: