Скандальна справа Манафорта: як це позначиться на Україні та хто скористається розслідуванням

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог

Дійсно, є побоювання, що для України ситуація може мати певні ризики в плані відносин, але якщо міркувати розсудливо, то логіки в цьому немає. Мститися Україні США не будуть.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Голобуцький, оцінюючи справу проти Пола Манафорта, якого свого часу українська сторона підозрювала в причетності до «чорної бухгалтерії» Партії регіонів, але згодом зняла всі звинувачення.

«Ця історія підтверджує той факт, що в Америці є інститути, й вони працюють. Помста – це не інституційне явище. Трамп не може натиснути кнопку під назвою «Україна» в своєму кабінеті й почати якось реагувати або мститися. Він в принципі сам нічого зробити не може – ані зняти санкції з РФ, ані ухвалити кардинальні рішення», – зазначив Голобуцький.

На його думку, ця справа лише починається.

По-перше, невідомо, на яких умовах Манафорт здався. По-друге, крім Манафорта, одним із фігурантів називають і його зятя, якому будуть пред'явлені звинувачення. Трампу буде не до помсти найближчим часом.

«Американські політики прекрасно розуміють, із ким вони мають справу, коли йдеться про Україну. Так, ми корумпована країна, країна пострадянського режиму, в нас ось так вирішувалися питання. Інша річ, якби в них було не таке уявлення про Україну, але вони реалісти. Тому не варто очікувати нічого вкрай негативного й кардинального на нашу адресу», – додав політолог.

Крім того, це стосується екс-президента, який втік і проти якого вийшов Майдан, уточнив він.

«Наразі це більше внутрішньоамериканська проблема, тому що Монафорта звинувачують у відмиванні коштів», – підкреслив фахівець.

ФБР підозрює Манафорта в отриманні від Кремля і «регіоналів» великої суми коштів – ЗМІАмериканські засоби масової інформації розповіли, в чому підозрює ФБР екс-главу передвиборного штабу Дональда Трампа.

За його словами, цілком зрозуміло, для чого зараз піднімається така хвиля й нагнітається ситуація.

«Росія намагається хоч трохи перевести стрілки з питання впливу РФ на Трампа на Україну. Але навряд чи це вийде. Тим більше, що все досить притягнуто», – резюмував Олексій Голобуцький.

Як повідомляється, Пол Манафорт може отримати тюремний термін до 80 років. Його і ділового партнера Ріка Гейтса звинувачують по 12 епізодам. Зокрема, в змові проти влади США, «відмиванні грошей», помилкових заявах і семи випадках умовчання про рахунки в зарубіжних банках.

У травні 2017 року агентство Bloomberg повідомляло, що Пол Манафорт допоміг пройти до Ради «Опозиційному блоку». Також журналісти Associated Press стверджували, що мають докази того, що Манафорт отримав $1,2 мільйона від Партії регіонів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: