Для заповнення е-декларацій в Україні створили бота

Читать на русском
Розробники вирішили створити бота, побачивши системність помилок, яких припускаються посадовці під час заповнення декларацій.

В Україні розробили чат-бота «Тараса», який може покроково разом із посадовцем заповнити електронну декларацію.

Програму створили члени громадської організації «Антикорупційний штаб», повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «24 канал».

«Користуватись ботом може будь-яка людина, в якої є акаунт у Facebook або Telegram. У Facebook ви можете ввести в пошуковий рядок «держслужбовець Тарас» і знайти цього бота», – розповів юрист проекту Микита Підгайний.

Підгайний уже майже 5 років досліджує українську корупцію, і хоча не працює на державній службі, наступного року як антикорупційний активіст також має подавати електронну декларацію.

За словами Підгайного, розробники вирішили створити бота, побачивши системність помилок, яких припускаються посадовці.

У деяких випадках декларанти подавали документи, в яких зазначали телевізори та холодильники в розділі «Цінне рухоме майно». Деякі особи подають інформацію про суттєві зміни майнового стану, отримуючи дохід у декілька тисяч гривень. Таке повідомлення потрібно подавати при досягненні порогу у 80 тисяч гривень, пояснив аналітик «Антикорупційного штабу» Антон Марчук.

Чат-бот ставить запитання й пропонує кілька варіантів відповіді. Залежно від місця роботи, посади та обраних варіантів «Тарас» підкаже, що і куди потрібно вписувати.

«Якщо людина не розуміє, що заповнити, в неї завжди буде кнопка «не розумію». І в такому разі ми надамо їй скріншоти, що саме й куди записувати», – зазначив Підгайний.

Нині система працює в режимі відсіювання. «Тарас» повідомляє користувачам, кому потрібно, а кому не слід подавати декларацію.

Зазначимо, раніше НАЗК знайшло порушення в декларації народного депутата України Геннадія Бобова.

Нагадаємо, що суд не дозволив розсекречувати декларації СБУ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: