Виплата субсидій: у чому проблема та за яких умов можлива монетизація

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Не хочеться нагнітати й без того складну ситуацію, але приводів радіти в ситуації з виплатами субсидій мало.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, передає «Слово і Діло».

«Це вже не просто крики про потребу в субсидіях на 2017 рік у розмірі 80 мільярдів гривень за умови, що нічого не змінювати, це жорстока реальність. На тлі того, що на енергоефективність «зубами» було вирвано аж 800 мільйонів гривень, а наступного року заплановано аж 700 мільйонів гривень, субсидій знову закладено замало. Тим більше варто пам'ятати, що будуть борги ще й за 2017 рік. І органи місцевого самоуправління знову будуть винні, що теплокомуненерго погано підготуються до опалювального сезону», – зазначила експерт.

Крім того, за її словами, сумніви викликає й процес монетизації субсидій.

«Монетизація на повну мала тривати вже кілька місяців. Але наразі уряд просто переводить стрілки, а не роз’яснює стан речей. Адже конкретика й, наприклад, визнання браку коштів потребує вказати відповідального», – зауважила вона.

На її думку, реальна монетизація субсидій у країні можлива лише за трьох умов.

«Для справжньої монетизації на рівні теплокомуненерго, по-перше, потрібно вирішити питання з їхніми боргами. По-друге, ми чуємо лише те, що гроші будуть, але поки коштів немає. По-третє, це лише проміжний етап», – резюмувала Тетяна Бойко.

Нагадаємо, минулого року віце-прем'єр Павло Розенко запевняв, що в держбюджеті-2017 на субсидії буде передбачено не менш ніж 52 мільярди гривень, однак обіцянка отримала статус «не виконано». Згідно з кошторисом, до бюджету було закладено 47 мільярдів гривень.

Наразі віце-прем’єр заявляє, що монетизувати субсидії можна вже цього року. Повний перелік обіцянок Пала Розенка – за посиланням.

Сьогодні в Мінфіні заявили, що на субсидії дійсно не вистачає 10 мільярдів гривень, але запевнили, що кошти знайдуть.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: