Ставки зроблені: в Раді розповіли, що станеться після того, як в Україні дозволять азартні ігри

Читать на русском
У парламенті зареєстрований законопроект, який передбачає легалізацію азартних ігор і цільовий збір із доходу від них на соціальні програми.
Борислав БерезаФото з відкритих джерел

Парламент протягом цієї сесії може скасувати заборону на азартні ігри в Україні.

Про це «Слову і Ділу» розповів автор відповідного законопроекту, народний депутат Борислав Береза.

За його словами, законопроект «Про державне регулювання азартних ігор в Україні», внесений до порядку денного поточної сесії Верховної Ради, в разі затвердження може принести до бюджету від семи до дев'яти мільярдів гривень.

«Крім плати за ліцензію, організатори азартних ігор повинні будуть відраховувати щомісячний спеціальний збір, кошти від якого підуть на цільові витрати – реабілітацію ветеранів АТО, культуру, розвиток дитячого спорту тощо. Це детально прописано в проекті», – додав Береза.

Також, за словами народного депутата, ухвалення законопроекту призведе «до очищення вулиць від гральних салонів і незаконних закладів». «У проекті є спеціальні обмеження. Наприклад, ігрові зони можуть розташовуватися лише у великих приміщеннях – площею понад 1500 квадратних метрів. Вони мають розташовуватися на досить великій відстані від шкіл, дитячих садків тощо», – зазначив він.

Гральний бізнес в Україні: за якими принципами його легалізовуватиУкраїнці вже не перший рік чують розмови про легалізацію грального бізнесу. Чи доцільно це в Україні та в якому форматі, розповіли експерти.

При цьому він не виключив, що на розгляд будуть внесені й інші законопроекти на цю ж тематику. «Постараються провести той, який найкраще відповідає інтересам власників вуличних закладів. Але з іншого боку, Кабмін зараз дуже зацікавлений у наповненні бюджету. Тому проект, який поповнює бюджет, зможе їх зацікавити, а отже, шанси на підтримку в залі є», – сказав Береза.

Нагадаємо, законопроект «Про державне регулювання азартних ігор в Україні» (№1807) передбачає скасування закону про заборону азартних ігор в Україні, який був запроваджений у 2009 році. Він дозволяє гри в карти, кості, рулетку й на гральних автоматах, а також виписує правила організації ігор і контролю з боку держави. Щорічна плата організаторів за ліцензію, передбачена законопроектом, становить 20 млн грн. Передбачені також щомісячні спеціальні відрахування організаторів ігор, кошти від яких скеровуватимуться до спеціальних фондів. За дотриманням законодавства у сфері азартних ігор повинен буде стежити спеціальний уповноважений орган – Національна комісія з питань організації та проведення азартних ігор.

Раніше відповідний законопроект зареєстрував у парламенті Мінфін. Згодом про небажання його підтримувати заявили деякі політичні сили. Зокрема, обіцянку всією фракцією «Батьківщини» не голосувати за нього «Слово і Діло» зареєструвало в нардепа Олександра Абдулліна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: