Квоти на роботу для 45-річних: реальний захист чи імітація

Читать на русском
Галина Третьяковаголова Інституту громадянських свобод

Квотний принцип і норма, яка зобов'язує роботодавців наймати людей віком від 45 років, – це імітація захисту, тому що 45 років – не межа для захисту. Це спроба чиновників імітувати захист від дискримінації.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала голова Інституту громадських свобод Галина Третьякова, передає «Слово і Діло».

«Реального захисту потребують ті, кому п'ять і менше років до пенсії. Однак захищати їх потрібно не радянськими методами. Це складніший процес, який полягає в тому числі в підтримці громадських організацій, що створюють люди похилого віку, та інших видів малої діяльності», – констатувала експерт.

Вона підкреслила, що держава не встановила спочатку такої вимоги для держслужби, але вже висунула таку вимога для підприємств.

«Хотілося б також побачити й ухвалений закон про квоти у владі, що захищає квоту «не менш ніж 30% представників однієї статі», яка протектує й чоловіків у тому числі», – додала фахівець.

Мода на молодих держслужбовців нав'язується державою. А це означає, що держава сама пропагує дискримінацію людини на підставі віку.

«Жодного дослідження на цю тему не було представлено в пояснювальній записці. Значить, рішення ухвалювалося бездумно, на догоду комусь. Норма ухвалювалася всередині законопроекту, про який Мінсоцполітики говорило, що підвищення пенсійного віку немає. Тоді питання: а який стосунок ця норма мала й для чого запроваджувалася?», – зазначила експерт.

Вона уточнила, що норма не виконує функцію захисту людей старшого віку.

Скільки коштів витрачається на пенсії суддям і силовикамЗа перше півріччя 2017 року видатки на виплату пенсій та довічне утримання суддів пішло майже на 200 відсотків більше коштів, ніж торік.

«У підсумку норма є кинутим шматочком, щоб хтось замовк. І є ще один аргумент: закон не захищає симетрично молодь. А як відомо, будь-які диспропорції призводять до деформацій», – резюмувала Галина Третьякова.

Нагадаємо, згідно з пенсійною реформою, 4% найманих працівників у будь-якому трудовому колективі мають становити люди від 45 років і старші. Норма діятиме з 1 січня 2018 року.

Міністр соцполітики Андрій Рева повідомив, що стежити за виконанням норми будуть через державну службу праці. Перелік обіцянок чиновника – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: