Ходаковський vs. Захарченко: як у «ДНР» ділитимуть посаду «глави республіки»

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У так званій «ДНР» розпочалася політична боротьба в рамках підготовки до так званих «виборів» глави «республіки». Основні претенденти на посаду – Олександр Захарченко та засновник терористичного бандформування «Восток» Олександр Ходаковський. Світ, звичайно ж, псевдовибори не визнає, але Кремлю дуже вигідна імітація політичної боротьби.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Громадянська війна» в «ДНР». Що означає протистояння між Захарченком та Ходаковським» для «Слова і Діла» висловив журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«У 2018 році Захарченко йде на вибори як представник громадського руху «Донецька республіка». Бажання взяти участь у виборах проявив і засновник терористичного бандформування «Восток», колишній командир донецької «Альфи» Олександр Ходаковський. Якраз ворожнеча цих двох персонажів має дуже давню історію», – констатував Попович.

Експерт нагадав, що ще навесні 2016 року з подачі Захарченка так звана тимчасова комісія «народної ради ДНР» заборонила Ходаковському займатися «суспільно-політичною» роботою.

«Малоросія» чи Україна: що мав на увазі ЗахарченкоВсе свідчить про те, що заява Захарченка щодо «Малоросії» дійсно є його особистою ініціативою, що підкорюється так званій «бритві Хенлона»: «Ніколи не приписуйте злому наміру те, що цілком пояснюється дурістю».

«Також Ходаковському було заборонено обіймати посади в органах «державної влади». А до цього Ходаковського прибрали з посади «голови Радбезу ДНР», - додав журналіст.

Він зазначив, що тоді Захарченко зміг у такий спосіб усунути свого конкурента, не застосовуючи фізичну силу.

Експерт уточнив, що Ходаковського також називають людиною Ахметова.

«Екс-прем'єр-міністр» незаконної «ДНР» Олександр Бородай у своєму інтерв'ю одному з російських видань заявив, що Ходаковський «сидів на фінансуванні Ахметова», – нагадав журналіст.

За словами Поповича, опонентом Ходаковського також став ватажок терористів Слов'янська Ігор Гіркін.

«Гіркін назвав Ходаковського «лицеміром, який не бажає нести відповідальність за свої вчинки». За словами Гіркіна, Ходаковський винен не лише в програних боях, а й у повному самоусуненні «Востока» від спільного захисту Донецька в липні-серпні 2014 року», – пояснив Попович.

Між Гіркіним і Ходаковським мали відбутися дебати, але останнього не пустили до РФ, додав експерт.

«Ходаковський сприймає вибори як можливість вести самостійну політику, але абсолютно даремно», – продовжив Попович.

Вибори поза «Мінськом» ніхто не визнає, навіть РФ, яка наполягає на виконанні Мінських угод. Крім того, Захарченко та ватажок «ЛНР» Плотницький повністю підконтрольні Кремлю й призначалися за вказівкою Москви без жодних виборів, тому про будь-яку «самостійну політику» в ОРДЛО не може бути й мови.

Ба більше, акцентував він, участь Захарченка у «виборах» однозначно погоджена з Кремлем.

«У цьому є й зв'язок із законом про реінтеграцію Донбасу, з тексту якого виключили
«Мінськ». Така імітація політичної боротьби – це спроба показати Києву та Заходу, що «ДНР» є самостійним гравцем, і якщо Україна не піде на їхні умови щодо реінтеграції ОРДЛО, то може остаточно втратити свої території», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Громадянська війна» в «ДНР». Що означає протистояння між Захарченком та Ходаковським».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: