Депортація Саакашвілі: який вибір зробить влада та чи можуть видворити політика з України

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Питання, що робити із Саакашвілі, ймовірно, обговорюється у владних кабінетах. Депортація політика не виключена, але питання в тому, куди.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Дмитро Купира, оцінюючи інформацію про те, що Михеілу Саакашвілі відмовили в статусі біженця, та заяву ГПУ про те, що тепер політика можна депортувати.

«Якщо вірити публічній інформації, то Саакашвілі втратив громадянство Грузії, й жодного іншого наразі в нього немає. Тому якщо говорити про депортацію, то це не виключено, але питання в тому, куди його видворити. Виходить, що його немає куди подіти», – зазначив експерт.

Політолог не виключив, що подальші кроки з боку влади будуть направлені на депортацію Саакашвілі, але питання в тому, за яким механізмом.

«Депортувати за ознакою того, що він не має перебувати в Україні, тому що є громадянином іншої країни, неможливо. Залишається лише варіант запиту від якоїсь держави. За цим запитом Саакашвілі можуть передати. Остання країна, яка це робила, – Грузія. Але рішення АП тоді не ухвалила. Чи ухвалить зараз?», – додав фахівець.

У конфлікті із Саакашвілі влада потрапила в пастку: з одного боку, не чіпати політика буде складно через його політичну активність, що заважає АП, а з іншого – зачіпати його, значить, компрометувати себе. АП зважуватиме, що дорожче й складніше – втратити авторитет і вивезти Саакашвілі з країни чи залишити його у спокої.

Знову ж таки, попереднього разу влада переконувала, що Саакашвілі не перетне кордон і більше не з’явиться в Україні, нагадав він.

«Тим не менш Саакашвілі перетнув кордон. Тому немає впевненості, що, видворивши його, влада не допустить його повернення знову в Україну. Чи є гарантії, що його втримають?», – підкреслив політолог.

На його думку, врешті-решт шальки терезів схиляться до того, що АП шукатиме шляхи вирішення проблеми з присутністю Саакашвілі в Україні.

«Частину авторитету влада вже втратила, коли позбавила його громадянства. З порушенням чи без – це не має значення. Це порушення влади, а не Саакашвілі. А отже, втрачати практично нічого», – резюмував Дмитро Купира.

Додамо, сам Саакашвілі попередив, що акція під ВР триватиме мінімум до наступного пленарного тижня – 7 листопада.

Тим часом генпрокурор Юрій Луценко обіцяє довести, що активістів під Верховною Радою фінансують з-за кордону.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: