Чеські депутати закликали Земана вибачитися перед Україною

Читать на русском
Група депутатів Європейського парламенту від Чехії направила лист президенту країни Мілошу Земану із закликом вибачитися перед Україною за свої висловлювання.

Група депутатів Європейського парламенту від Чехії направила лист президенту країни Мілошу Земану із закликом вибачитися перед Україною за свої висловлювання.

Про це йдеться в листі, який є в розпорядженні редакції «Радіо Свобода», передає «Слово і Діло».

У ньому також зазначається, що своїм виступом у Страсбурзі Земан підриває авторитет міжнародного права, коли Україна стала жертвою агресії Росії.

«Ця агресія, яка привела до протизаконного стану в Криму, триває, тому є ризиком безпеки для нашої країни та всієї Європи», – йдеться в листі.

Продайте Крим: чи готові європейські політики визнати анексію півостроваПро які процеси в європейській політиці можуть свідчити заяви президента Чехії Мілоша Земана щодо анексії Криму як «завершеної справі».

На думку чеських європарламентарів, позиція Мілоша Земана суперечить міжнародному праву й позиції чеського уряду.

«Крим є частиною України і його анексія в 2014 році була грубим порушенням Будапештського угоди 1994 року, в якому Росія, серед іншого, взяла на себе зобов'язання поважати українську незалежність і територіальну цілісність», – наголошується в листі.

Автори звернення вважають, що Земан не може «свою помилку» пояснювати «особистими поглядами».

«Перед Радою Європи Ви виступали не як приватна особа, а як глава держави. Якщо Ви не здатні виконувати роль президента й гідно представляти Чеську Республіку на міжнародних зборах, Ви маєте щонайменше утримуватися від будь-яких висловлювань, які суперечать інтересам нашої країни та наших союзників», – відзначають у зверненні чеські євродепутати.

Лист-звернення до чеського президента підписали шість євродепутатів, серед яких, зокрема, Яромир Штетина, Іржи Поспішил, Людек Нідермаєр.

Раніше президент Петро Порошенко в ПАРЄ прокоментував заяви Земана про Крим.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: