Контроль за роботою влади: як виконують обіцянки нардепи-мажоритарники Хмельницької області

Читать на русском

Серія інфографік «Слова і Діла», присвячена відповідальності депутатів із мажоритарних округів, триває. Сьогодні увага порталу прикута до Хмельницької області. Її у Верховній Раді представляють 7 депутатів, обраних у одномандатних виборчих округах. У шістьох із них у досьє є обіцянки, пов’язані з контролем політиків та чиновників. Про них і поговоримо в сьогоднішньому огляді.

Сергій ЛабазюкНародний депутат України
Лабазюк пообіцяв ініціювати створення механізму відкликання народних депутатівСказано 8 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

У чотирьох нардепів зафіксовано одразу по 4 таких обіцянки. Перший, Сергій Лабазюк, який представляє ОВО №188 у Хмельницькому, по одній такій обіцянці провалив, ще дві має зі статусом «у процесі». У розділі «виконано» значиться обіцянка ініціювати створення механізму відкликання народних депутатів. Такий статус вона отримала тому, що Лабазюк зареєстрував відповідний законопроект (хоча він і був відхилений). Статус «не виконано» має його зобов’язання проголосувати в липні цього року за зняття недоторканності з 5 народних депутатів, до яких є питання у ГПУ (Андрія Лозового, Олеся Довгого, Євгена Дейдея, Максима Полякова та Борислава Розенблата). За фактом же Лабазюк проголосував за зняття недоторканності лише з двох колег-депутатів – Розенблата і Полякова.

Обранець округу №189 із центром у Красилові Андрій Шинькович із 4 обіцянок за темою 2 провалив. Зокрема, на відміну від Лабазюка, нічого не зробив для запровадження механізму відкликання народного депутата і не виступив за скорочення витрат на утримання влади. «Слово і Діло» показало, як за останні три роки зросли витрати на утримання органів влади, й Шинькович за це збільшення голосував. Власних же законодавчих ініціатив із цього приводу депутат не подавав.

Віктор БондарНародний депутат України
Бондар пообіцяв скоротити Верховну Раду до 100 депутатівСказано 28 жовтня 2012 р.Статус обіцянки: Не виконано

Мажоритарний округ №191, центром якого є місто Старокостянтинів, обрав у 2014 році депутатом Віктора Бондаря. Він, серед іншого, не впорався з обіцянкою скоротити Верховну Раду до 100 депутатів (це ще ж його програми 2012 року). Інша його обіцянка на тему, щодо скорочення бюджету на утримання центральних органів влади на 40%, поки має статус «у процесі виконання».

Ще один хмельницький депутат-мажоритарник, у досьє якого вистачає обіцянок, що стосуються контролю влади та скорочення її привілеїв, це Володимир Мельниченко. Він представляє в парламенті округ №193, центром якого є Кам’янець-Подільський. У нього провалених обіцянок з теми немає. Є одна виконана – щодо щорічного письмового звіту перед виборцями – та три «в процесі». Він, зокрема, обіцяє голосувати за скасування депутатської недоторканності та обмежити чиновників і депутатів у праві мати декілька закордонних паспортів.

З інфографіки «Слова і Діла» ви також зможете дізнатися, як виконують схожі обіцянки два інші мажоритарники області – Сергій Мельник і Роман Мацола.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: