Ліквідація «Нафтогазу»: чому держхолдинг став непотрібним

Читать на русском
Олег Салмінексперт з питань нафтової та газової галузі

«Нафтогаз» створювався з метою об'єднання всіх нафтогазових активів у межах одного холдингу. Приєднали всю галузь, всі активи стали належати «Нафтогазу», холдинг міг виходити на зовнішні ринки, позичати гроші.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член ради директорів компанії «XXI Століття» Олег Салмін, оцінюючи заяву віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона про те, що ліквідацію НАК «Нафтогаз» розпочнуть після вердикту Стокгольмського арбітражу.

«На жаль, за всі роки існування «Нафтогазу» він не використовував залучені гроші за цільовим призначенням. Різні були історії, куди ці гроші йшли, але за цей час у компанії утворився дуже великий борг», – констатував фахівець.

За його словами, на сьогодні «Нафтогаз» став надбудовою над тими компаніями, які реально заробляють гроші, – «Укртрансгаз», «Укргазвидобування» та «Укрнафта».

Перспективи існування «Нафтогазу» вже немає. Це було зрозуміло давно. Суд у Стокгольмі прискорить цю процедуру, тим більше, якщо припустити, що «Нафтогаз» програє й утвориться ще один величезний борг.

«Нафтогаз» потрібно було ліквідувати ще 7 років тому, але політичні зміни не доводили це питання до кінця. В підсумку «Нафтогаз» перетворився на надбудову, яка нічого не генерувала, не давала, а лише з'їдала гроші за рахунок регуляції й збільшення кількості персоналу», – пояснив фахівець.

Він підкреслив, що після того, як пройде ліквідація, «Укртрансгаз» та «Укргазвидобування» стануть самостійними гравцями на ринку – і з роботи всередині країни, і за залученням зовнішнього капіталу.

«Проблема «Нафтогазу» полягає в тому, що залучалися гроші для дочірніх підприємств, але не використовувалися за призначенням. Вони йшли куди завгодно, але не за призначенням. У підсумку компанія має купу боргів, а проекти які мали розвиватися й на які виділяли гроші, не рухаються», – додав експерт.

Насалик зобов'язаний реорганізувати НАК «Нафтогаз України»Сказано 14 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

На його думку, рішення щодо ліквідації є більш ніж обґрунтованим, тим більше, що «Нафтогаз» нічого не виробляє.

«За цей час холдинг став просто бюрократичною компанією, яка лише з'їдала гроші нафтогазової галузі. Основну функцію вони втратили», – зазначив Салмін.

На його думку, найбільша проблема компанії – питання боргів.

«Що робити із зовнішніми боргами? Тут важливим є рішення Кабміну як основного акціонера. Як вони реструктуризуватимуть ці борги? Це основне завдання. Сама процедура зрозуміла. Активи просто віддаються іншим компаніям, які й так були на балансі, просто забирається посередник-регулятор. Далі компанії вже ведуть самостійну діяльність», – резюмував Олег Салмін.

Нагадаємо, ще минулого року міністр енергетики і вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що потрібно здійснити реструктуризацію НАК «Нафтогаз України». Поки що ця обіцянка має статус «у процесі». Повний перелік обіцянок міністра – за посиланням.

Відзначимо також, що програма діяльності Кабміну зобов'язує Ігоря Насалика реорганізувати НАК «Нафтогаз України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: