У Молдові призначили міністра оборони, кандидатуру якого двічі відхилив Додон

Читать на русском
Прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп відзначив особливу значущість призначення нового міністра оборони.

У Молдові в державній резиденції відбулася церемонія складання присяги новим міністром оборони Молдови Єудженом Стурзою.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

Указ про призначення Стурзи на посаду міністра оборони підписав голова парламенту Андріан Канду, який тимчасово (на період призначення міністра оборони й складання присяги) виконує обов'язки президента Молдови.

«Хочу вам побажати успішної діяльності на посту міністра оборони. Республіка Молдова потребує сьогодні функціонального уряду, особливу роль в якому відіграє Міністерство оборони. Хотілося б сподіватися, що сьогоднішнє призначення міністра оборони покладе край інституціональній і конституційній кризі в країні», – відзначив Канду.

Додон закликав до розпуску парламенту МолдовиПрезидент Молдови Ігор Додон опублікував звернення із закликом організувати дострокові парламентські вибори і якомога швидше перейти на президентську форму правління.

За його словами, Молдова сьогодні потребує дієвої, професійної та ефективної армії, яка сприяла б зміцненню національної й регіональної безпеки.

Прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп відзначив особливу значущість призначення нового міністра оборони, оскільки країна потребує насамперед завершення та ухвалення нової Стратегії оборони Молдови. Прем'єр висловив надію, що молдовська армія зміцнить свої позиції й авторитет, у тому числі завдяки співпраці зі своїми зовнішніми партнерами, включаючи Північноатлантичний альянс НАТО.

Новий очільник оборонного відомства Стурза зазначив, що одним із головних його завдань буде подальша модернізація національної армії. Він звернув особливу увагу на те, що армія не має брати участь у політичних іграх.

Нагадаємо, кандидатура Стурзи на посаду міністра оборони була запропонована урядом, проте президент Ігор Додон відмовився підписати указ про його призначення. Після повторної відмови президента підписати відповідний указ уряд звернувся до Конституційного суду.

Згодом стало відомо, що указ про призначення міністра оборони Молдови замість президента країни Ігоря Додона підпише спікер парламенту Андріан Канду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: