Додон жадає підсилити свою владу в Молдові

Читать на русском
Партія соціалістів Молдови почала збір підписів під петицією про проведення національного референдуму щодо переходу країни від парламентської до президентської форми правління.

Партія соціалістів Молдови почала збір підписів під петицією про проведення національного референдуму щодо переходу країни від парламентської до президентської форми правління.

Про це йдеться в декларації, прийнятій учасниками акцій, які пройшли в деяких містах Молдови, повідомляє власний кореспондент «Укрінформу», пише «Слово і Діло».

«Народний референдум, з ініціативою якого виступив президент Ігор Додон, буде проведено в будь-якому випадку. Починаючи з сьогоднішнього дня, 24 вересня 2017 року, Партія соціалістів оголошує про старт національної кампанії зі збору підписів за перехід до президентської форми правління і наділення президента країни функцією глави виконавчої влади в Республіці Молдова. Наше завдання зібрати як мінімум 70% підписів громадян країни, які мають виборче право», - йдеться в документі.

Учасники акцій протесту заявляють, що «в разі спроб відсторонення президента від посади або силового вирішення придністровської проблеми, якщо президент скличе народ на Великі національні збори, соціалісти підуть на його заклик і прибудуть в центр Кишинева заради остаточного звільнення країни від антинародного і антидержавного режиму».   Значне місце в резолюції учасників мітингу приділено «зусиллям президента щодо нормалізації відносин з нашим головним стратегічним партнером - Російською Федерацією, прагненню домогтися повернення молдавських підприємств на російський ринок, поліпшить умови життя сотень тисяч трудових мігрантів і членів їхніх сімей».

Зокрема, президенту пропонують надати право розпускати парламент і оголошувати його дострокові вибори, крім того, пропонується скоротити кількість депутатів парламенту з 101 до 71 і замінити в молдавських школах предмет «Історія румун» на «Історію Молдови».

Раніше в Молдові почали процедуру імпічменту президента.

Також в Молдові Конституційний суд заборонив референдум про розширення повноважень Додона.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: