Опалювальний сезон 2017/2018: ризики відключень та проблема мільярдних боргів за газ

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

У законі «Про теплопостачання» є пункт, який забороняє выдключати підприємства теплокомуненерго від газу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, оцінюючи заборгованість ТКЕ та ТЕЦ перед НАК «Нафтогаз України», яка становить 28 мільярдів гривень, і ризик відключень через борги підприємств.

«Невідомо, наскільки серйозно налаштований «Нафтогаз», але навряд чи компанія зважиться на такий ризикований крок, щоб населений пункт залишився без тепла, тим більше в опалювальний період. Це спровокує серйозний скандал і соціальний вибух за тиждень», – зазначив Дяченко.

Відключення можуть бути через аварії, але не через фінансові питання, підкреслив він.

За його словами, інша річ, що це не знімає проблему заборгованості, бо ситуація з боргами дійсно складна.

Тривалий час в Україні діяла система, яка сама провокувала утворення боргів перед «Нафтогазом». Проте відповідати зараз доведеться всім.

«Тривалий час із бюджету субсидувалася ціна на газ для підприємств теплокомуненерго. Субсидія надходила через місцеві бюджети. Гроші часто взагалі не доходили або доходили не повністю, або запізно. В результаті теплокомуненерго не могли заплатити «Нафтогазу» за газ. Це було з року в рік», – пояснив енергетик.

Він уточнив, що в результаті накопичилися величезні борги, які за один раз не виплатиш.

«Можна вирішити ситуацію, надавши кредитні ліміти. Раніше був спеціальний закон про погашення заборгованості на підприємствах паливно-енергетичного комплексу. Він був ухвалений на початку 2000-х, коли хитрі «ділки» почали забирати підприємства. Тоді це зачепило ПАО «Донбасенерго», «Дніпроенерго». В межах закону складалися певні графіки, був створений механізм. Радикально це ситуацію не вирішувало, але принаймні не доводило до таких ексцесів, як зараз», – продовжив фахівець.

Він наголосив, що на той момент вдалося зупинити незаконну приватизацію генеруючих підприємств та утворення таких заборгованостей.

«Наразі ті правила не діють, але нічого нового не запропоновано. Причетні установи, які діють на ринку електроенергії й газу, НКРЕКП мали б займатися цим питанням. Але цього не відбувається», – додав експерт.

На його думку, в подальшому ніхто не буде розбиратися, чия тут провина – Ахметова, енергокомпанії, держави чи когось іншого, адже відповідати доведеться всім.

«Перекласти провину чи сказати «а ми тут ні до чого» не вийде. Якщо буде соціальний вибух, то відповідатимуть усі», – резюмував Сергій Дяченко.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що проблем з опалювальним сезоном 2017/2018 в Україні не буде.

Що конкретно було зроблено для підготовки до зимового періоду, можна дізнатися з інфографіки «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: