Як мери міст України піклуються про людей з особливими потребами

Читать на русском

Люди з особливими потребами – найвразливіша категорія суспільства. Кажуть, про цивілізованість країни можна робити висновки з того, наскільки дружнє й безбар’єрне для людей з інвалідністю вона має. На жаль, в Україні такі люди часто страждають від недбальства влади, в тому числі місцевої: частина інвалідів не можуть навіть самостійно залишити дім через непродуманість інфраструктури, не кажучи вже про можливість повноцінно навчатися, працювати та реалізувати себе в соціумі.

Сергій МоргуновМіський голова Вінниці
Моргунов планує запустити ліфт для дітей з обмеженими фізичними можливостями у школі №33Сказано 9 червня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Як цю проблему вирішують у найбільших містах України? Це питання аналітики «Слова і Діла» поставили собі, перед тим як зібрати обіцянки для нашої щотижневої рубрики, присвяченої відповідальності міських голів.

На інфографіці порталу – ті градоначальники, які давали публічні обіцянки щодо допомоги людям з інвалідністю. Найбільше таких «Слово і Діло» зафіксувало в мера Вінниці Сергія Моргунова. Всі три наразі мають різні статуси. Із зобов'язанням запустити до початку навчального року 2015/2016 ліфт для дітей з особливими потребами у школі №33 він не вклався в терміни, реконструювати у 2016 році для людей з інвалідністю трамвай – виконав, обіцянка ж щодо розвитку інклюзивної освіти поки має статус «у процесі».

По дві обіцянки з теми містяться в досьє мерів Одеси та Миколаєва. Геннадій Труханов у 2015-му не впорався із зобов’язанням допомогти з придбанням книг для людей із порушеннями зору, зате того ж року домігся встановлення на пляжах пандусів. А Олександр Сєнкевич передумав виконувати свою обіцянку про закупівлю двох спеціалізованих автомобілів для людей з особливим потребами, придбавши в 2016 році замість них спеціально обладнаний автобус для Міського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Його ж обіцянка організувати на базі міських шкіл курси комп’ютерної грамотності для інвалідів і пенсіонерів, яку він дав наприкінці 2015 року, має статус «у процесі виконання».

Чиї ще серед мерів обіцянки перед людьми з особливим потребами можливостями зафіксувало «Слово і Діло» і як вони виконуються, дивіться в інфографіці нижче.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: