Монетизація субсидій із 2018 року: в чому основна проблема та які перспективи

Читать на русском
Володимир Щербінаексперт з пенсійного забезпечення
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Монетизація субсидій має розпочатися вже в січні 2018 року. Однак в експертному колі сумніваються в перспективах таких планів уряду.

Експерт «Реанімаційного пакета реформ» Володимир Щербина в коментарі «Слову і Ділу» пояснив, що основна проблема в тому, що поточного джерела фінансування для реалізації таких урядових планів немає.

«Все залишиться на рівні балачок. Можна, звичайно, надрукувати гроші на папері. Є лише один варіант – зменшити не на словах, а суттєво, податки й усі ті соціальні внески, тому що внеском є добровільне виділення частини реалізованої праці у вигляді коштів. Усе інше – не внески, а податки», – зазначив Щербина.

Він наголосив, що для населення діють занадто багато податків.

«Податків більше, ніж людина кладе собі до кишені. З цим залишком людина виходить на ринок. А всі ціни зміщують і чужу працю, і податки, які перевищують її за кількістю. Тому поточного джерела не вистачає для того, щоб фінансувати економічний обіг із розвитком», – додав фахівець.

Експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко уточнила, що крім проблеми з коштами, яких немає, є недопрацювання з механізмом монетизації.

«Запропонований перехід на монетизовані розрахунки між «Нафтогазом» та теплокомуненерго не може замінити справжню монетизацію, коли держава перераховуватиме кошти за субсидії споживачам, а не монополістам. Це вкрай непростий процес», – зазначила вона.

За її словами, уряд неправильно розраховує потребу в коштах на субсидії, внаслідок чого і надавачі послуг, і ОСББ залишаються по півроку без відшкодувань.

«У підсумку страждають споживачі, тому що в них, наприклад, немає гарячої води через борги держави перед теплокомуненерго, в яких, звісно, немає коштів і на необхідні ремонти. Тому відбуваються пориви та інші проблемні ситуації», – констатувала Бойко.

Нагадаємо, минулого року віце-прем'єр-міністр Павло Розенко запевняв, що монетизувати субсидії можна буде вже з 2017 року. Наразі в уряді називають нові терміни переходу на монетизацію – наступний рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: