Відмова від траншу МВФ: в чому небезпека для України та чи потрібно наслідувати приклад Польщі

Читать на русском
Василь Юрчишин

У Польщі досить стійка економічна динаміка, зрозуміло й прогнозовано працюють інститути. Фінансовий стан Польщі також вельми стійкий, а держборг невеликий.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи той факт, що Польща відмовилася від кредиту МВФ, і можливість такого кроку в Україні.

«У випадку з Польщею є ціла серія макропоказників, які свідчать про те, що макроекономічна ситуація не особливо потребує активного зовнішнього втручання. В Україні зовсім інша ситуація: нестійке економічне зростання, великий борг, інфляція, постійно «хитається» гривня», – зазначив Юрчишин.

Україна й транші від МВФ: як українці сприймають співпрацю з кредиторамиНе секрет, що ухвалення законодавчих змін відбувається в країні не без участі міжнародних кредиторів, а подекуди з їхньої подачі. Як це сприймають українці, розповіли соціологи.

Експерт нагадав, що крім цього, наступні роки будуть досить напруженими в плані виплати зовнішніх боргів.

«Говорити про те, що Україні потрібно наслідувати приклад Польщі й обмежувати кредитування з МВФ, не варто», – додав економіст.

Він підкреслив, що якби Україна активніше проводила реформи, фіскальну, монетарну політику, то ситуація була б інакшою.

«Тоді б, звичайно, відбувався приплив капіталу, іноземних інвестицій, внутрішня економіка генерувала ресурси й доходи, що цілком дозволило б нам також обмежити кредитування, залишив технічне й консультативне співробітництво. Багато країн працюють із МВФ саме на такому рівні», – уточнив фахівець.

Досвід минулих років свідчить про те, що Україні складно трансформуватися самій. МВФ часто грає роль «батога й пряника».

«Якби ми могли уважніше ставитися до внутрішньої політики, то питання кредитування МВФ не стояло б так гостро», – припустив він.

Експерт зазначив, що одна річ, коли йдеться про сьогодні, а інша – отримання кредитів у 2018-2020 роках.

«Річ у тім, що наближається активний політичний сезон. А це сезон популізму, ухвалення непопулярних рішень, активізації внутрішньополітичної боротьби. В таких умовах імовірність того, що в нас буде ухвалений збалансований бюджет, а економічна ситуація буде позбавлена політизації, вкрай низькі. Це вже ставить під сумнів готовність МВФ кредитувати таку економіку», – пояснив Юрчишин.

За словами експерта, в міжнародно-фінансових інститутів є певна практика – вони за 8-9 місяців припиняють фінансувати відповідні уряди, якщо немає гострої необхідності усунення кризи.

«Виборчі процеси вже почалися. МВФ може припинити фінансування для того, щоб уникнути звинувачень у політизації, підтримці нинішньої влади тощо. Те, що нам потрібне співробітництво з МВФ, є фактом, але якщо наприкінці цього року або на початку 2018-го Україна не отримає черговий транш, то в найближчі пару років ми не отримаємо жодних ресурсів від МВФ», – резюмував Василь Юрчишин.

Раніше «Слово і Діло» дізналося, як українці сприймають співпрацю з кредиторами.

Нагадаємо, в Мінфіні мають намір отримати ще один транш до кінця поточного року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: