Матіос просить Парубія не підписувати судову реформу

Читать на русском
За словами Матіоса, документ містить суперечливі правки, які можуть паралізувати роботу правоохоронних органів.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос закликав спікера Верховної Ради Андрія Парубія не підписувати й не передавати на підпис президенту закон про судову реформу.

Про це він написав у своїй колонці на сайті «Обозреватель», передає «Слово і Діло».

За словами Матіоса, цей документ (законопроект №6232) містить суперечливі правки до Кримінального процесуального кодексу, які можуть «паралізувати» роботу правоохоронних органів.

Зокрема, як зазначає головний військовий прокурор, раніше родичі могли на 3-й день після вбивства отримати труп свого родича й поховати за християнським звичаєм. Згідно з новим законом, цей термін становитиме 8-10 днів.

Серед інших недоліків законопроекту прокурор також зазначив, що народні депутати «втратили» статтю 297.1, яка регламентувала спеціальний порядок досудових заочних розслідувань, що велися у справах Майдану.

Судова реформа: деталі, які нівелюють зміни в системі судочинстваСудова реформа була визначена як одна з пріоритетних в Україні. Чи з’явився шанс на зміну системи судочинства, з'ясовували експерти.

Також Матіос обурений новим порядком проведення обшуку.

«Після того, як депутати прописали новий порядок, ця процедура доведена до абсурду: перед проведенням обшуку слідчий має звернутися до особи, яка там проживає, з пропозицією добровільно видати предмети ... Якщо слідчий цього не робить, то суддя може відмовити в проведенні обшуку, адже не виконані норми закону. Крім того, обшук потрібно проводити обов’язково в присутності адвоката», – пояснює головний військовий прокурор.

На його думку, разом із впровадженням таких корисних нововведень, як електронний документообіг та наявність процедури штрафування учасників процесу при затягуванні, за законом №6232 «фактично каструється слідство в частині досудового розслідування».

«Це означає смерть правоохоронних органів. І як юрист я заявляю, що цей законодавчий нонсенс переписати вже неможливо», – наголошує Матіос.

Нагадаємо, 3 жовтня Рада ухвалила судову реформу. В НАБУ закликали президента Порошенка накласти вето на судову реформу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: