У НАБУ закликали Порошенка накласти вето на судову реформу

Читать на русском
У НАБУ закликали президента України Петра Порошенка ветувати прийняті Верховною Радою зміни до Кримінального процесуального кодексу України.

У НАБУ закликали президента України Петра Порошенка ветувати прийняті Верховною Радою зміни до Кримінального процесуального кодексу України, так як ці зміни можуть паралізувати судову систему.

Про це повідомили в прес-службі НАБУ, передає «Слово і Діло».

Хто і як голосував за судову реформуРада у вівторок ухвалила судову реформу. Як це було – просто й доступно показано на інфографіці «Слова і Діла».

«Національне бюро переконане: прийняття подібних змін у кримінально-процесуальне законодавство заблокує розслідування тяжких і особливо тяжких злочинів і унеможливить залучення винних до відповідальності. Національне бюро закликає президента України не допустити блокування роботи органів досудового розслідування, ветувавши суперечливі зміни в КПК», - йдеться в заяві НАБУ.

У відомстві додали, що найбільше занепокоєння викликає поправка до ст. 219 КПК України, яка передбачає обмеження строків досудового розслідування тяжких злочинів до 6 місяців з моменту внесення відомостей до ЕРДР, з можливістю продовження розслідування за рішенням суду ще на півроку. У НАБУ вважають, що розкриття і розслідування складних корупційних схем у такі стислі терміни неможливе.

Ігор ГузьНародний депутат України
Гузь заявив, що не буде підтримувати судову реформу, яку диктує Адміністрація ПрезидентаСказано 26 вересня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

«Наприклад, при розслідуванні схем, пов'язаних із виведенням коштів за кордон, детективи НАБУ виявляють ланцюжок, що складається в середньому із 7-10 ланок, через які вкрадені в українців гроші перераховуються кінцевим бенефіціарам. Для отримання доказів у справі детективи повинні проаналізувати банківські операції підприємства кожної ланки. При таких обставинах тільки на розкриття банківської таємниці згідно ст. 164 КПК детективам знадобиться мінімум 7-10 місяців, не кажучи про подальше проведення експертних досліджень», - додали в НАБУ.

Іншим ризиком нових норм КПК називають закриття в судовому порядку проваджень, в яких терміни досудового розслідування перевищують 6 місяців із ініціативи самих фігурантів поточних розслідувань. Також в Бюро називають спірними зміни до статей 132, 234, 242 і 303 КПК.

Відзначимо, 3 жовтня Верховна Рада ввела електронне судочинство, дозволила залучати до судового процесу експертів в області права, а суддям - обходити норми законів, якщо ті суперечать Конституції. Законопроект № 6232 розглядали протягом майже двох пленарних тижнів, в результаті за нього проголосували 234 народних депутатів.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вимагає внести правки в закон про судову реформу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: