У приватні руки потрапили земельні ділянки не тільки на кордоні з Угорщиною – Закарпатська ОДА

Читать на русском
У прес-службі Закарпатської ОДА кажуть, що така ж ситуація, як на кордоні з Угорщиною, спостерігається на кордоні з іще двома країнами.
Ярослав ГаласФото з відкритих джерел

Ситуація, аналогічна тій, яка склалася на українсько-угорському кордоні, коли земельні ділянки в безпосередній близькості до сусідньої держави потрапили до приватних рук, спостерігається також і на кордоні з Румунією та Словаччиною.

Про це в коментарі телеканалу «112 Україна» повідомив прес-секретар Закарпатської обласної державної адміністрації Ярослав Галас, передає «Слово і Діло».

«Пан військовий прокурор неточно висловився, бо ділянки, які підходять до державного кордону, були приватизовані або здані в оренду не тільки на українсько-угорському кордоні, а й на українсько-словацькому та українсько-румунському», – повідомив Галас, коментуючи інформацію, озвучену Анатолієжм Матіосом щодо того, що вздовж 150 км кордону з Угорщиною на Закарпатті земельні ділянки були приватизовані або передані в оренду місцевим жителям.

«Всього з Угорщиною у нас 130 км державного кордону, тому 150 – це перебільшена, неточна інформація. Попри те, що ці ділянки були приватизовані або здані в оренду, вони охоронялися належним чином», – зазначив представник Закарпатської ОДА.

За його словами, формально претензій до сільських рад, що видали під приватизацію або оренду ці землі, немає, адже у Державної прикордонної служби не було актів на них. Це було встановлено в ході судових рішень, які почали скасовувати відповідні рішення місцевої влади.

«За результатами тих повернень земель за рішенням судів, що скасовували рішення сільських рад про надання в оренду або в приватну власність, жодних не було залучень до кримінальної або навіть адміністративної відповідальності, тому що формально там важко довести, ці землі дійсно були нічиїми, бо не було на них державних актів у прикордонників. Тому формально сільські ради, знаючи, бачачи, що земля прилягає до контрольної смуги, вони не мали права видавати, але формально мали підстави ці землі видати в приватні руки», – роз'яснив ситуацію Галас.

Нагадаємо, раніше в Держприкордонслужбі заявили, що, незважаючи на те, що земля біля кордону з Угорщиною на Закарпатті перебуває в приватній власності, прикордонники охороняють кордон належним чином.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: