Співпраця з МВФ: чи потрібно Україні розривати відносини з кредиторами

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Співпраця з МВФ для економіки, інвестиційного клімату України важлива й корисна. Якщо нас кредитують, то й приватні інвестори можуть вкладати в економіку гроші.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи заяву голови Мінфіну Олександра Данилюка про завершення програми співпраці з МВФ в 2018 році.

«Припинити повністю брати кредити навряд чи буде правильно. Ставки не такі вже й високі. Інші розвинуті економіки мають позики у співвідношенні з ВВП набагато більші, ніж Україна. Будь-яка країна – США, Японія, Велика Британія – має набагато більшу заборгованість. Але вони вміють добре обслуговувати цю заборгованість», – констатував Невмержицький.

На його думку, дії в стилі «віддати борги й сказати: «До побачення» недоречні.

«Займати різку позицію на кшталт того, що нам не потрібні контроль, вказівки й рекомендації, неправильно», – підкреслив економіст.

Експерт зазначив, що можна скоротити отримання кредитування, але при цьому бути відкритими до цього кредитування.

Україна й транші від МВФ: як українці сприймають співпрацю з кредиторамиНе секрет, що ухвалення законодавчих змін відбувається в країні не без участі міжнародних кредиторів, а подекуди з їхньої подачі. Як це сприймають українці, розповіли соціологи.

«Якщо ми обслуговуватимемо ці борги належним чином, то міжнародна кредитоспроможність лише збільшуватиметься. І головний фокус для держави – не отримання міждержавних кредитів, а створення умов у економіці країни для залучення приватних інвесторів. Саме взаємовідносини з МВФ є хорошим та яскравим індикатором для такого залучення», – пояснив фахівець.

За його словами, важливо ще й те, щоб гроші, які беруться у МВФ, не сплачувалися за субсидіями, що лише шкодить економіці, а направлялися за призначенням – для розвитку економічних процесів, бізнесу.

«Інвестори до нас не підуть, якщо в країні буде високий рівень корупції, а при цьому відсутня судова система, комплексна система захисту інвестицій», – резюмував Євген Невмержицький.

Відзначимо, ще у вересні Олександр Данилюк заявляв, що в майбутньому Україна не має розраховувати на МВФ. Вчора, після переговорів з кредиторами, в Мінфіні повідомили, що мають намір успішно виконати програму з МВФ.

Повний перелік обіцянок міністра фінансів Олександра Данилюка – за посиланням.

Докладніше про співпрацю України та МВФ – у матеріалі «Співпраця з МВФ. Як Фонд зменшує підтримку України».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: