Гриневич розповіла про загрози, які несуть «мовні гетто»

Читать на русском
Гриневич розповіла, які загрози для території країни несуть регіони, де жителі не володіють державною мовою.
фото: RFE\RL

Незнання державної мови громадянами в певних регіонах полегшує захоплення територій країни іншими державами.

Про це в ефірі телеканалу «1+1» розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Українські новини».

«Будь-які створені «мовні гетто» – це завжди політично вразлива територія для територіальних претензій. Погляньте, що було в Криму. В Криму взагалі не було української мови», – сказала вона.

Як інший приклад Гриневич навела ситуацію в Берегівському районі Закарпатської області, де компактно проживають угорці: в 2017 році 75% випускників шкіл провалили там ЗНО, в тому числі через незнання української. При цьому міністр освіти зазначила, що значна частина населення цього району взагалі не розмовляє українською.

Гриневич спрогнозувала, що експертиза Венеційської комісії, ймовірно, запропонує лише окремі правки до закону, тому що загалом Україна не порушила жодного зі своїх міжнародних зобов'язань.

Нагадаємо, 12 жовтня ПАРЄ винесла резолюцію, в якій засудила мовну статтю нового закону «Про освіту» через те, що вона ухвалювалася без консультацій із представниками національних меншин.

Також у резолюції ПАРЄ закликає врахувати в освітньому законі всі рекомендації експертизи Венеційської комісії. Закон надіслали на експертизу 28 вересня, висновки комісії очікуються в грудні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: