Суд «Нафтогазу» проти «Газпрому»: зрада чи перемога?

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Річ у тім, що формула «бери або плати» не скасована повністю. Ба більше, фактично визнано, що «Нафтогаз» має сплатити до 2014 року «Газпрому» за чинними в контракті цінами. Вірити тим, хто вже тисячі разів оголошував перемогу, а ці перемоги мали негативні наслідки, складно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи заяву НАК «Нафтогаз» про те, що компанія очікує, що «Газпром» заплатить «мільярди доларів» у результаті судового процесу в Стокгольмі.

«Якщо дійсно будуть якісь виплати, то можна буде визнати, що це якийсь раціональний фінал для України, хоча це малоймовірно. Якщо є сподівання, що нам заплатять мільярди за транзит, то нам уже заявляли про мільярди компенсації в ціні, а за ці кошти потім планували зменшити вартість газу для населення. Зменшили? Тому про героїчні перемоги ми чули багато», – підкреслив енергетик.

Фахівець наголосив, що поки є проміжне рішення, а остаточне буде до кінця листопада.

«Причому незрозуміло, за якими саме позовами. Все може затягнутися на певний період часу. Зараз немає взагалі жодної підстави говорити про якісь грандіозні здобутки в суді», – констатував він.

Експерт пояснив, що може йтися про компенсацію за те, що «Нафтогаз» купував газ дорожче, ніж мав би.

«Але проміжне рішення арбітражу довело, що до 2014 року ми купували газ за ринковими цінами», – додав він.

«Єдине, що може бути, – хіба що в неповному обсязі «Нафтогаз» сплачуватиме борги «Газпрому». Якщо це називати провиною «Газпрому», то можна це розцінювати як перемогу. За підрахунками «Газпрому», ми винні 2,2 мільярда доларів. Якщо суд вирішить, що за певні періоди, коли цей борг утворився, ціна мала бути меншою, то сума боргу зменшиться. Тому що частково «Нафтогаз» борг погасив, а щодо решти залишився спір. Тут можуть бути маневри. Це якесь зменшення суми боргу», – уточнив Марунич.

Підсумовуючи, він зазначив, що всі заяви, які лунають, потрібно ділити навпіл.

«Чуємо багато, але потрібно пам’ятати, що ми з тарифу платимо 1 мільярд 800 мільйонів доларів щорічно, щоб утримувати Коболєва й компанію», – резюмував Дмитро Марунич.

Нагадаємо, «Газпром» має намір отримати від «Нафтогазу» 47,1 мільярда доларів. Суд розглядає два позови – щодо транзитного контракту та щодо контракту на купівлю-продаж.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: