Особливий режим в'їзду росіян в Україну: чим відповість Кремль

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Малоймовірно, що дійде до повного розриву відносин. Росія взагалі навряд чи піде навіть на симетричну відповідь.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, оцінюючи запровадження нових правил в’їзду в Україну для росіян.

«Це будуть радше асиметричні кроки. В Росії проживають багато мігрантів зі сходу України. Є питання спрощення процедури надання українцям російського громадянства. Є запит з боку проросійських політичних емігрантів, які втекли разом з Януковичем, також на отримання російського громадянства або певних спрощених правил перебування в Росії», – зазначив фахівець.

Зважаючи на це, Росія не піде на запровадження віз чи якихось обмежень щодо українських громадян, що в’їжджають до РФ, переконаний експерт.

«Росія діятиме асиметрично. Путін поки не запустив закон щодо спрощеної процедури отримання російського громадянства, але цілком можливо, що із січня ми побачимо саме такі кроки РФ», – припустив Кулик.

В яких регіонах України підтримують візовий режим із Росією?Ідею запровадження візового режиму та розриву дипломатичних відносин із Росією найбільш гаряче підтримують на заході України.

Щодо нових правил в’їзду, то, за його словами, це потрібно було робити ще в 2014 році.

Експерт нагадав, що своєчасно потрібних заходів Україна не вжила, а зараз це виглядатиме логічно лише в контексті переліку ініціатив.

«Якщо розглядати ці заходи окремо від закону про деокупацію, в якому записано що Росія є агресором, то в цьому сенсу немає. Якщо це буде комплекс – ухвалення законів про деокупацію, обмеження в’їзду чиновників, заходи щодо обмеження присутності російського капіталу, заходи контррозвідувальної діяльності, блокування російських сайтів – тоді є сенс у створенні особливого режиму в’їзду росіян на територію Україну. Лише так це набуває системності й логіки», – резюмував Віталій Кулик.

Нагадаємо, до 1 листопада Кабмін має запустити механізм і черговість впровадження попереднього електронного повідомлення іноземцями, в тому числі росіянами, на в'їзд в Україну.

Раніше аналітики порталу «Слово і Діло» з'ясували, в яких регіонах України підтримують візовий режим із Росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: