Зустріч Порошенка з Ердоганом: яка головна мета переговорів тет-а-тет

Читать на русском
Борис Захаровдиректор Української Гельсінської групи з прав людини, правозахиник

Слід пам’ятати, що інтереси РФ стикаються в певних питаннях. Туреччина не йде та не піде на відкриту конфронтацію з Росією, крім одного епізоду, який уже себе вичерпав.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник адвокаційного центру Української Гельсінської групи з прав людини Борис Захаров, оцінюючи заплановану зустріч президента України Петра Порошенка з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, на якій обговорюватимуть кримське питання.

«Туреччина в питаннях Криму, незважаючи на те, що в Анкарі проживає найбільша кількість кримських татар, йде за США та ЄС. Хоча Туреччина могла б займати проактивну позицію та першою виборювати права кримськотатарського народу, підтримувати Україну в питанні анексії», – констатував Захаров.

Він додав, що в світі наразі переважає концепція, сформульована Бісмарком.

Чубаров: Крим повернеться до складу України ще за нашого життяГлава Меджлісу кримсько-татарського народу, нардеп Рефат Чубаров заявив, що анексований Крим повернеться до складу України раніше, ніж цього хоче Росія.

«Це політика, заснована на інтересах, а не на праві. Враховуючи великі економічні інтереси Туреччини в РФ, Анкара не поспішає активно захищати права кримських татар. Турецькі кораблі часто заходять до окупованого Криму. Тому наразі головною метою Порошенка буде наголосити, що політика заснована на інтересах, – політика тактична. Стратегію виграють країни, які засновують сою політику на праві», – зазначив фахівець.

На його думку, Анкара в питанні Криму наслідуватиме позицію Заходу.

«Якщо США запровадять санкції, Туреччина діятиме відповідно», – уточнив правозахисник.

На його переконання, зайняти проактивну позицію Ердоган не наважиться.

«Для нас у цих переговорах, партнерстві загалом завданням є домогтися хоча б збереження чіткої позиції щодо окупації Криму та становища кримських татар. Важливо акцентувати на захисті прав кримських татар. Зокрема, на питанні заборони Меджлісу, засудження Чийгоза та інших, погромів релігійних святинь, незаконних обшуків», – резюмував Борис Захаров.

Як повідомляється, зустріч пройде у форматі тет-а-тет. Раніше Ердоган заявляв, що для Анкари від самого початку був незмінним принцип територіальної цілісності України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: