Пенсії по-новому: в Мінсоцполітики розповіли, скільки стажу зможуть купити українці

Читать на русском
У Мінсоцполітики вирішили зняти обмеження на покупку трахового стажу для виходу на пенсію. Вартість одного року складе близько 17 тисяч гривень.

У Мінсоцполітики вирішили зняти обмеження на покупку стажу для пенсії, яке становило п'ять років.

Повідомляється, що вартість покупки одного року страхового стажу становитиме близько 17 тисяч гривень. Це означає, що українці зможуть купити необмежену кількість страхового стажу для виходу на пенсію.

Про це в ефірі Радіо Свобода розповів заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір, передає «Слово і Діло».

Пенсійна реформа: чи зможуть українці почати накопичувати пенсіїВ уряді переконують, що накопичувальна система пенсій почне працювати з 2019 року. Чи дійсно встановлені терміни є реальними для українців, розбиралися експерти.

За його словами, до ухвалення законопроекту про пенсійну реформу в ньому було обмеження про те, що можна докупити не більше п'яти років стажу, але в остаточному варіанті це обмеження зняли.

«На сьогоднішній день мінімальний страховий внесок становить 704 гривні на місяць - це 22% відсотка від мінімальної зарплати у 3200 гривні, але для докупівлі стажу ця сума множиться на 2», - пояснив Шамбір.

Також він зазначив, що мінімальний страховий стаж з 2018 року для виходу на пенсію в 60 років складе 25 років. Після 2018 року вимогу мінімального страхового стажу щорічно буде збільшуватися на рік. Через 10 років, в 2028 році, остаточне вимога для призначення пенсії буде 35 років страхового стажу.

«Якщо людині 60 років і стаж становить 24 роки 9 місяців, наприклад, то вона може доопрацювати необхідний період і вийти на пенсію в тому віці, коли доопрацює цей стаж. Другий варіант: якщо людина не працює і їй не вистачає стажу в якійсь кількості, то його можна докупити - заплатити за ті періоди, коли не було внесків», - повідомив заступник міністра соцполітики.

Нагадаємо, сьогодні Рада намагалася скасувати пенсійну реформу, однак «за» відміну проголосували лише 14 депутатів.

Як відомо, уряд підвищив пенсійний стаж до 35 років. Зараз це одне з найбільш дискусійних пенсійних змін, особливо для молоді. Що це означає на практиці і чи була можливість уникнути такого кроку, «Слову і Ділу» розповів член «Стратегічної групи радників по підтримці реформ» Павло Кухта.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: