Законопроекти щодо повернення Донбасу: що пропонує президент та в чому «фішка»?

Читать на русском
Богдан Яременко

Шукати чи відзначати позитивне в нових законопроектах Порошенка щодо Донбасу – це те саме, що сказати «зате до останньої хвилини на «Титаніку» грав оркестр».

Про це на своїй сторінці в Facebook написав дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«Подані два законопроекти щодо Донбасу від президента. В чому ж «фішка»? Один довгий і брехливий. У ньому для українських патріотів вжиті всі слова, які їм подобаються: «агресор», «збройна агресія», «відсіч», «тимчасово окуповані території», а далі запропоновано робити все те, що й раніше, – виконувати Мінські домовленості», – констатував дипломат.

Експерт зазначив, що в законопроекті будуть ще приємні «цукерочки» для СБУ у вигляді контролю над торгівлею з ОРДЛО.

За його словами, складається враження, що цей законопроект є ширмою для другого, меншого й коротшого проекту закону.

«Суть другого закону – на рік продовжити дію наявного закону «Про особливості місцевого самоврядування». Наявний закон ухвалений на виконання Мінських домовленостей попереднім скликанням «поганої» Верховної Ради. В ньому вже є амністія, особливі повноваження для ОРДЛО тощо», – додав він.

«Таким чином, маємо два проекти законів – витіюватий і безхитрісний. При цьому суть обох зводиться до того, щоб обманним шляхом зробити Мінські домовленості обов’язковими для України», – резюмував Богдан Яременко.

Перший документ зареєстровани під назвою «Проект закону про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях», другий – «Проект закону про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Додамо, ще в березні президент України Петро Порошенко обіцяв надіслати до ВР законопроект про відновлення територіальної цілісності держави.

Зазначимо, в РПЛ вже заявили, що не підтримають законопроект про реінтеграцію Донбасу, якщо той впроваджуватиме Мінські домовленості.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: