Особливий статус ОРДЛО: в парламенті розповіли, що буде, якщо закон втратить чинність

Читать на русском
Тимчук розповів, які міжнародні наслідки матиме втрата чинності законом про особливий статус Донбасу.
фото: прес-служба НФ

Втрата чинності законом «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» не матиме жодних наслідків, у тому числі на міжнародному рівні, для процесу врегулювання ситуації на Донбасі.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат, член комітету з питань національної безпеки і оборони Дмитро Тимчук.

«Представник президента у ВР говорить про те, що якщо ми не продовжимо дію закону, мова може піти про зняття нашими міжнародними партнерами санкцій із Росії. Маються на увазі санкції, запроваджені у відповідь на окупацію Росією Донецької та Луганської областей. Але в мене дуже великі сумніви щодо цього. Я особливо не бачив, щоб цей закон якось діяв на практиці, посилював наші переговорні позиції на міжнародній арені, щоб Україна будувала навколо нього якусь стратегію, в тому числі на міжнародному рівні», – сказав він.

«Тому я не думаю, що якщо законопроект про продовження не набуде чинності до 18 жовтня (день втрати чинності законом «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» – ред.), буде якась катастрофа і в нас не буде жодних виходів для мирного врегулювання ситуації на Донбасі», – зазначив народний депутат.

Водночас, за словами Тимчука, продовження дії закону на рік у тому вигляді, в якому він існує, викличе резонанс і розкол в українському суспільстві.

«Нехай ми втратимо два тижні, але ухвалимо зважений і продуманий закон. Це набагато краще й правильніше, ніж ухвалювати сирий проект з усіма негативними наслідками, які він має», – додав він.

Нагадаємо, в четвер, 5 жовтня, комітет ВР з питань національної безпеки і оборони ухвалив рішення рекомендувати парламенту надіслати на доопрацювання президентський проект закону «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей». Цим законопроектом передбачається продовження на один рік дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Того ж дня президент Петро Порошенко подав доопрацьований варіант законопроекту. Він доповнений нормою про те, що особливий статус ОРДЛО буде наданий лише після виконання умов 10-ї статті цього закону – про виведення всіх незаконних збройних формувань, озброєнь і техніки, а також бойовиків і найманців із території України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: