У «Самопомочі» розповіли, навіщо потрібен альтернативний законопроект про реінтеграцію

Читать на русском
Заступник голови Самопомочі розповів, що пропонується в альтернативному президентському законопроекті про реінтеграцію Донбасу.

Одним з ключових моментів альтернативного законопроекту про реінтеграцію Донбасу, поданого до Верховної Ради фракцією «Самопоміч», є створення умов, при яких буде неможлива торгівля України з окупантами і сепаратистами.

Про це «Слову і Ділу» розповів заступник голови фракції Єгор Соболєв.

«Ми пропонуємо визнати Росію окупантом, а території (Донбасу – ред.) – окупованими і заборонити купувати у них товари, оскільки це надає їм ресурси для нових нападів на нашу землю. Як ви пам'ятаєте, цієї зими нам з добровольцями довелося фізично зупиняти активну торгівлю з окупованими територіями. Слава Богу, РНБО підтримав припинення торгівлі. Зараз президент написав законопроект з розпливчастими формулюваннями, які дозволяють відновити торгівлю», – зазначив народний депутат.

За словами Соболєва, насправді законопроект, поданий 4 жовтня в парламент, як альтернатива президентському, розроблений депутатами фракції ще на початку 2015 року.

«Але наш законопроект так і не потрапив на голосування. Якщо ми його зараз перереєстрували, значить, парламент зобов'язаний його розглянути. Так що, по суті, це процедурна необхідність», – сказав він.

Зазначимо, що законопроект «Самопомочі» передбачає, в тому числі повну заборону на переміщення на окуповану територію товарів (крім гуманітарної допомоги, посилок фізособам і т.і.), а також перетин кордону окупованої території залізничним, морським, повітряним транспортом і вантажівок (крім тих, які вивозять особисті речі переселенців і гуманітарну допомогу).

Також законопроект розписує порядок деокупації окупованих територій, який в обов'язковому порядку включає в себе звільнення територій, введення воєнного стану, відновлення держадміністрацій і лише потім – відновлення місцевого самоврядування.

Соболєв при цьому не зміг сказати, чи означає подача альтернативного законопроекту те, що фракція не підтримає президентський.

«Текст президентського проекту з'явився тільки кілька годин тому. Я саме його вивчаю. Думаю, так само зараз його вивчають і колеги по фракції. Поки що я бачу в ньому пункти, які мені особисто не дозволяють його підтримати. Це узаконення Мінських угод, а також те, що він дозволяє відновити торгівлю. Цього ми допустити не можемо», – сказав нардеп.

Другий закон щодо Донбасу потрапив до РадиПрезидент подав до Верховної Ради другий законопроект щодо окремих районів Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, 4 жовтня президент Петро Порошенко подав до парламенту проект закону «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях», узгоджений з міжнародними партнерами України.

Однак Комітет Верховної Ради з питань безпеки і оборони 4 жовтня відмовився обговорювати цей законопроект, оскільки його текст був розданий депутатам лише протягом засідання комітету. Розгляд президентського проекту, а також альтернативного, в Комітеті призначений на 5 жовтня, на 9.30. Як очікується, завтра ж проект буде внесений на розгляд в зал.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: