Парламент Грузії вніс зміни до Конституції

Читать на русском
Парламент Грузії 26 вересня ухвалив у третьому (остаточному) читанні поправки до Конституції. На позачерговому засіданні за проголосували 117 депутатів, проти – троє.

Парламент Грузії 26 вересня ухвалив у третьому (остаточному) читанні поправки до Конституції. На позачерговому засіданні «за» проголосували 117 депутатів, «проти» – троє.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на «Грузія Онлайн».

«Ми сьогодні (26 вересня – ред.) ухвалили історичне рішення, яке стане підставою для створення такої державної системи, яка забезпечить довгостроковий демократичний розвиток країни», – сказав голова парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе після голосування. Він подякував усім, хто взяв участь у голосуванні.

Чи погодиться Грузія обміняти Саакашвілі на Черновецького?Україна оголосила в розшук Черновецького, що, як пишуть ЗМІ, давно проживає в Грузії. Тим часом Грузія направила запит до України про видачу Саакашвілі. Чи можливий обмін, розбиралися експерти.

Дві з трьох опозиційних партій у парламенті Грузії відмовилися від участі в процесі. Це «Єдиний національний рух» та «Європейська Грузія – рух за свободу». Вони залишили засідання парламенту. Депутати від «Альянсу патріотів Грузії» голосували проти поправок.

«Змінюючи Конституцію, ви робите все, щоб надовго залишитися у владі, тому ви узурпуєте владу, й про жодну демократію йтися не може», – заявив на засіданні лідер партії «Єдиний національний рух» Ніка Мелія.

Звинувачення опозиції представники парламентської більшості визнали несуттєвими, «продиктованими вузькопартійними, а не державними інтересами».

Парламент Грузії раніше ухвалив пакет поправок у двох читаннях. Поправки, які передбачають перехід країни до парламентської форми правління, розробляла спеціально створена Державна конституційна комісія.

Новий варіант Конституції не підтримують президент Георгій Маргвелашвілі, опозиція та низка НУО, які в результаті переговорів визначили свою версію поправок і запропонували її владі, проте в правлячій команді пообіцяли внести поправки до нового варіанту Конституції пізніше.

Раніше повідомлялося, що 9 вересня Грузія направила нового посла в Україну.

Нагадаємо, 18 липня 2017 року президент Петро Порошенко пообіцяв за кілька найближчих років збільшити товарообіг між Україною та Грузією до 1 мільярда доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: