Чи погодиться Грузія обміняти Саакашвілі на Черновецького?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Питання обміну Черновецького на Саакашвілі дійсно має місце й порушувалося давно. Однак річ у тім, що перепоною для цього є певні акценти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи заяву СБУ щодо розшуку екс-мера Києва Леоніда Черновецького та запит грузинської сторони про видачу Міхеіла Саакашвілі.

«Україна може допомогти з Черновецьким, який балотується, створює якісь політичні проекти, організовує рухи, що створюють конкуренцію та можуть нашкодити грузинській владі. Натомість Україна має Саакашвілі, який може нашкодити українській владі. Тому не виключено таке прохання, що Грузія висилає Черновецького, а натомість забирає Саакашвілі. Однак є певні нюанси», – констатував Петренко.

Як пояснив експерт, вся суть у тому, що в грузинської влади немає особливого бажання забирати Саакашвілі.

«Кримінальні справи, про які говорять, є не те що політичними, але з певними відголосками. Це не основна лінія, оскільки Саакашвілі вже втратив свою силу в Грузії. Він не зміг просунути свою політсилу на виборах. Та й сама партія Саакашвілі в Грузії вже не дуже цього хоче», – додав він.

Таким чином, зазначив політолог, наразі для грузинської влади повернути Саакашвілі – це створити собі зайві проблеми.

«Нехай невеликі, але це все одно спричинить підвищення уваги до нього, можливо, відродження якихось рухів», – припустив він.

Незручний Саакашвілі: чи можуть видати екс-главу Одеської ОДА в Грузію після його повернення до УкраїниГлава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» розповів, чи зможе українська влада видати Саакашвілі в Грузію.

На його переконання, Грузія не хоче повернення Саакашвілі, оскільки це зайвий гамір, який їм зараз точно не потрібен.

«Грузії вигідно, щоб він був в Україні й ця проблема вирішувалась іншими людьми. Тому варіант обміну гіпотетично можливий, але практично навряд чи Грузія на це погодиться», – резюмував Ігор Петренко.

Як відомо, Леонід Черновецький заснував у Грузії партію та балотувався до парламенту в 2016 році. За словами колишнього мера, він протягом 6 років не живе в Україні, й усі знають, де його шукати.

Як пишуть ЗМІ, Черновецький із сім'єю мешкає в приморському місті Кобулеті.

Тим часом 5 вересня Мінюст повідомив, що Грузія звернулася до України із запитом про розшук, взяття під варту та екстрадицію Михеіла Саакашвілі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: