Порошенко узаконив право громадян на конституційну скаргу

Читать на русском
Президент зазначив, що документ це частина судової реформи, яка спрямована на забезпечення права громадян України на справедливий суд.

Президент Петро Порошенко підписав закон «Про Конституційний суд України», ухвалений Верховною Радою 13 липня.

Про це повідомляє прес-служба глави держави, передає «Слово і Діло».

Закон надає можливість будь-якій юридичній (за винятком представників держави або місцевого самоврядування) або фізичній особі подати скаргу до Конституційного суду.

Порошенко підкреслив, що це право надано громадянам вперше в історії України.

Депутати відмовилися скасовувати закон про Конституційний судУкраїнські парламентарі відмовилися скасувати вчорашнє ухвалення закону «Про Конституційний суд».

«Якщо людина, пройшовши розгляд своєї справи в звичайних судах, вважає, що закон, який був застосований при ухваленні рішення щодо неї, є неконституційним, вона не має більше шукати народних депутатів або президента. Вона отримає право звернутися до Конституційного суду з конституційною скаргою. І суд має розглянути й винести відповідне рішення», – сказав президент.

Також закон забезпечує прозорість конкурсного відбору кандидатів у судді Конституційного суду – ця інформація буде у вільному доступі.

Порошенко зазначив, що закон є частиною судової реформи, спрямованої на забезпечення права громадян України на справедливий суд.

Нагадаємо, раніше експерт із конституційного права Олександр Москалюк у колонці для «Слова і Діла» розповів, які норми Конституції України варто було б змінити.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: