OCCRP: Україна виступає посередником у постачанні зброї з ЄС до Африки

Читать на русском
Українські оборонні підприємства замішані в схемах відмивання зброї з ЄС і подальших поставках до Африки та на Близький Схід.

Європейські підприємства постачають зброю до Африки та країн Близького Сходу за посередництва українських оборонних підприємств.

Про це йдеться в розслідуванні Проекту з викриття організованої злочинності та корупції, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«Документи, отримані OCCRP, свідчать, що влада й компанії України зробили себе ключовою ланкою в мережі, яка постачає озброєння радянського зразка з Європи до Африки та Близького Сходу. Багато з цих видів зброї походять із країн, які є членами ЄС», – йдеться в розслідуванні.

За даними OCCRP, броньовані військові машини вартістю понад $4,1 мільйона були закуплені в Польщі, яка підпадає під суворі правила експорту озброєнь з ЄС, частинами переправлені в Україну, а потім 45 машин через Об'єднані Арабські Емірати були переправлені до Східної Африки.

«Це як «відмивання» брудних грошей, що проходять через серію рахунків – транспортні засоби були «відмиті», щоб приховати справжнє походження, маршрут і призначення», – розповіли в проекті.

Розслідування базується на понад тисячі сторінок документів, в яких ідеться про участь у незаконній торгівлі зброєю приватної української компанії «Техімпекс», яка займається ремонтом, модернізацією та реалізацією військової техніки, а також пов'язаної з нею британською компанією S-Profit, разом з якою вони обходять ембарго ЄС на продаж зброї Судану та Південному Судану.

«В основі експортної оборудки лежить лазівка у законах України, яка дозволяє видалити джерела та призначення зброї, що пересувається світом, із документів», – йдеться в розслідуванні організації.

За даними розслідування, документи за період з 2014 до 2016 року включають договори, листування, фінансову інформацію та замовлення компанії й показують, як «Техімпекс» співпрацює з українськими державними експортерами зброї, в тому числі «Укрінмашем» і Державною службою експортного контролю.

Аналіз OCCRP показує, що «Техімпекс» уклав більш ніж 26 контрактів на озброєння на суму $29,5 мільйонів у 2015-2016 роках, при цьому до них увійшли й мільйони, зароблені за схемами з «відмиванням» зброї.

У розслідуванні йдеться про те, що документи «Техімпекса» свідчать про те, що компанія працює «пральною машиною» для Східної Європи, «відмиваючи» озброєння радянського зразка та частини до нього, виготовлені в Польщі, Словаччині, Молдові, Болгарії, Угорщині, Румунії, а також Боснії і Герцеговині.

Виходячи з документів компанії, вона продавала зброю на ринки Африки, Близького Сходу й Азії, включаючи Ефіопію, Корею, ОАЕ, Чад та Уганду.

За даними OCCRP, у квітні 2015 року Держслужба експортного контролю України надала «Техімпексу» дозвіл на імпорт запчастин для броньованих машин із Польщі для «власних потреб», а поставки почалися в грудні того ж року.

При цьому за заявами представника МЗС Польщі, в 2014-2015 роках жодних ліцензій на експорт БРДМ в Україну не видавалося, включно з комплектуючими, тому є припущення, що поставки могли бути незаконними.

Нагадаємо, 19 серпня в «Укроборонпромі» розповіли, скільки заробили на продажу зброї за півроку. Раніше в дежконцерні повідомили, що на чверть збільшили експорт зброї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: