Павуки в банці: що означає замах на одного з ватажків «ДНР» Тимофеєва

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

В кінці минулого тижня в Донецьку стався замах на так званого «віце-прем'єра» незаконної «ДНР» Олександра Тимофеєва («Ташкент»). «Віце-прем'єр» і водночас «міністр доходів і зборів» Олександр Тимофеєв вважається близьким соратником ватажка «ДНР» Олександра Захарченка, а також «утримувачем скарбниці» «ДНР». У результаті замаху Тимофеєв залишився живий, але атаку на нього слід розглядати як ознаку можливої зміни ватажків в «ДНР».

Замах на Олександра Тимофеєва відбувся 23 вересня в Донецьку. Нібито під днище автомобіля Lexus, на якому пересувався Тимофеєв, був закладений вибуховий пристрій – імовірно, уламкова протипіхотна міна направленої дії (МОН-90). При цьому на місці події свідки чули два вибухи й навіть автоматні черги.

Олександр Тимофеєв («Ташкент») є «віце-прем'єром» і, за сумісництвом, «міністром доходів і зборів» незаконної «ДНР». Говорячи простими словами, це «утримувач скарбниці» так званої «республіки», а також найближчий соратник ватажка «ДНР» Олександра Захарченка – Тимофеєв перебував у оточенні Захарченка ще з 2014 року.

Війна на Донбасі: чому в Москві заговорили про зміну ватажків «ДНР» та «ЛНР»Журналіст Денис Попович розібрався в свіжих чутках про швидку заміну Росією чинних ватажків «Л/ДНР» на більш компромісні для України фігури.

Відразу після інциденту з'явилася суперечлива інформація про стан здоров'я Тимофеєва. Різні джерела, включаючи російські ЗМІ, сходилися на тому, що він залишився живий, проте або контужений, або госпіталізований у важкому стані, або взагалі залишився неушкоджений. Відомий кремлівський пропагандист і блогер Борис Рожин (відомий, як colonelcassad) заявив, що в результаті вибухів постраждали 8 осіб. Цю ж цифру назвав і радник глави МВС України Зорян Шкіряк, підтверджуючи факт замаху на «Ташкента». До слова, за даними українського МВС, Олександр Тимофеєв опинився в лікарні у важкому стані.

Того ж дня «ДНР» затримали шість осіб, які, на думку представників «МГБ ДНР», є організаторами замаху на Олександра Тимофеєва. Сепаратисти заявили про зв'язки цих людей з Головним управлінням розвідки Міноборони України, тобто звично звинуватили «українську ДРГ», як це вже відбувалося, наприклад, після вбивств інших одіозних ватажків бойовиків – Арсенія Павлова («Мотороли») та Михайла Толстих («Гіві»).

Разом із тим одразу ж з'явилися заяви про те, що замах на Олександра Тимофеєва є інсценуванням. Зокрема, цю думку висловив ще один відомий ватажок бойовиків Ігор Безлер («Біс»). «Починаю сміятися все більше. Міна МОН-90, як оголосили ці дауни (мабуть, йдеться про силовиків з «ДНР», – Авт.), має масу заряду в 6,2 кг. Елементи ураження – 200 сталевих кульок або роликів, діаметром 7 мм. Дальність ураження – до 90 м. Кут розльоту елементів ураження по горизонталі – до 120 градусів. Ширина зони ураження на граничній дальності – до 60 метрів... Там із Лексуса з людьми фарш мав бути. Цього «Ташкента» мали з асфальту зішкребти і укласти в пакетик з-під собачого харчування», – зло іронізував Безлер, який давно й не особливо перебираючи висловами, критикує нинішнє керівництво «ДНР».

Водночас Зорян Шкіряк нагадав, що «Тимофеєв проводив кулуарні переговори з кураторами Кремля, прагнучи посісти «трон» ватажка терористів «ДНР» Захарченка». «Отже, ймовірно, йдеться про спробу ліквідації можливого конкурента з боку верхівки цієї злочинної організації. Тобто, з боку самого Захарченка, який і наказав вбити Тимофеєва», – підсумував Зорян Шкіряк.

Нагадаємо, що інформація про можливу зміну «влади» в «ДНР» або «ЛНР» з'явилася два тижні тому в контексті введення миротворців ООН на Донбас. Називалися навіть прізвища «наступників» Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького – колишнього народного депутата Партії регіонів Олександра Бобкова (в «ДНР») і українського політика Василя Волги (в «ЛНР»). Втім, якщо Бобков і Волга, нібито були креатурами Кремля, то Олександр Тимофеєв, за інформацією головного редактора інтернет-видання «Новини Донбасу» Олексія Мацуки, сам вирішив змінити Захарченко на чолі «ДНР». Для цього «Ташкент» навіть збільшив фінансування підконтрольних йому ЗМІ.

У будь-якому разі інцидент 23 вересня свідчить про те, що чутки про зміну керівників «ДНР» не позбавлені підстав і в «республіці» почалася боротьба за владу. Якщо замах на Тимофеєва був реальною, але невдалою атакою, це може вказувати як на прагнення самого Захарченка розправитися з несподіваним конкурентом, так і на бажання російських спецслужб прибрати вискочку, який не входить до списку кандидатів на роль нового ватажка «ДНР». Водночас інсценування замаху також може говорити про останнє «китайське» попередження на адресу Тимофеєва, щоб не ліз не в свою справу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: