Держбюджет-2018: кошторис фантазій і боргів від українського уряду

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Щонайменше кілька основних показників проекту державного бюджету викликають занепокоєння. Зокрема, йдеться про темпи зростання ВВП, держборг і показник прогнозованої інфляції.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, повідомляє «Слово і Діло».

«Показник зростання ВВП на 3% вельми сумнівний, оскільки, відповідно до останніх тенденцій, темпи зростання ВВП скорочуються. Якщо в останньому кварталі минулого року це було 4,8%, то в третьому кварталі нинішнього року – це 2,4%, тобто вдвічі скоротилися темпи зростання. При цьому в першому півріччі цього року зафіксоване падіння промисловості майже на 3%», – констатував Новак.

Проект бюджету-2018: куди витрачатимуть гроші?Аналітики «Слова і Діла» розібралися, на що уряд збирається витрачати бюджетні гроші в 2018 році.

Експерт зазначив, що в таких умовах буде дуже важко вийти на загальне зростання ВВП на 3%.

«Інфляція – це другий показник, що також викликає сумніви. Уряд закладає показник інфляції на 2018 рік 7%», – додав він.

Економіст акцентував, що згідно з бюджетом, передбачена подальша девальвація гривні – вже не 29,3 гривні за долар, як анонсував міністр фінансів, а понад 30 гривень до кінця року.

«А це означає, що уряд планує девальвувати гривню порівняно з нинішнім ринковим курсом на 16%. А якщо гривня девальвує на 16%, то інфляція аж ніяк не втримається на рівні 7% і навіть 10%, вона писатиметься двозначним числом», – пояснив Новак.

За його словами, інші показники, зокрема зростання видатків на оборону, освіту, медицину, перебувають у межах показника інфляції.

«Тобто реального зростання доходів бюджету не буде», – уточнив він.

Впадає в око велике зростання державного та гарантованого державою боргів. Сумарно вони становитимуть майже 85% ВВП, що дає підстави характеризувати бюджет 2018 року як борговий.

«А також це бюджет приватизаційних фантазій», – підкреслив експерт, наголосивши, що в бюджеті на 2018 рік закладені доходи від приватизації на 22 мільярди гривень.

«Для порівняння: торік від приватизації отримали менш ніж 200 мільйонів, а цього року були продані пакети трьох обленерго й отримано трохи більше мільярда гривень від приватизації. Тому заплановані на 2018 рік 22,5 мільярди гривень виглядають як велика приватизаційна фантазія, що ставить під загрозу реальні показники бюджету», – заявив фахівець.

«Якщо дефіцит бюджету був закладений понад 70 мільярдів гривень, то все, що не буде дотримано від приватизації, можна сміливо додавати до дефіциту. Відтак, реальний дефіцит становитиме близько 100 мільярдів гривень», – резюмував Андрій Новак.

Нагадаємо, 15 вересня Кабмін схвалив проект держбюджету-2018.

Раніше аналітики порталу розповіли, на що планують витрачати гроші наступного року.

Відзначимо, голова Мінфіну Олександр Данилюк переконаний, що за підсумками 2017 року рівень зростання ВВП досягне 2,2%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: