Тука розповів про перспективи пільгового житла для переселенців

Читать на русском
За даними заступника міністра, 75-80 відсотків переселенців зазначають, що проблема із забезпеченням житлом є найважливішою для них.

Тимчасово переміщені особи, які втратили житло на окупованих територіях Донбасу чи Криму, зможуть скористатися пільговими кредитами на придбання нерухомості.

Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

За даними заступника міністра, 75-80% переселенців зазначають, що проблема із забезпеченням житлом є найважливішою для них. Тука зазначив, що законопроект щодо надання житла тимчасово переміщеним особам наразі розглядається в комітетах Верховної Ради.

«Зараз у процесі розробки чотири різних концепції (житла для тимчасово переселених осіб – ред.), які не виключають одна одну, а навпаки, лише доповнюють. Найбільш перспективним із фінансової точки зору є пільгове кредитування. Подобається нам це чи ні, але 99% наших західних партнерів, і я їх у цьому розумію, виступають категорично проти надання соціального житла у право власності», – заявив заступник міністра під час круглого столу «Захист прав вимушених переселенців».

За словами Туки, до цього часу тимчасово переміщені особи отримували помешкання виключно як соціальне житло, без права власності, більшість оселялися в соціальних гуртожитках. Він зауважив, що окремі групи переміщених осіб відмовлялися від документів на таке соціальне житло, щоб не втратити можливість на якісніший варіант.

«Цей законопроект спрямований на вирішення саме питання житла для переселенців. Він розробляється за підтримки Ради Європи. В якому вигляді він буде підтриманий Верховною Радою, я не можу прогнозувати», – сказав урядовець.

Міністерство соціальної політики України станом на 4 серпня 2017 року поставило на облік 1 мільйон 591 тисяч 670 вимушених переселенців із тимчасово окупованого Росією Криму та Донбасу.

На думку Туки, кількість миротворців на Донбасі має сягати 40-60 тисяч осіб, з огляду на те, що вони мають забезпечити мир на всій окупованій території Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: