Тривала гра: реформи Гриневич живуть своїм життям, а школа – своїм

Читать на русском
Тетяна Волошинадиректор Мелодія FM

Запитуйте хоча б іноді у вашого чоловіка/дружини: «Як справи на роботі?». Це сильно спрощує розуміння проблем, особливо якщо Ви міністр, а ваш чоловік чи дружина працює у ввіреній Вам галузі.

Приходить додому, наприклад, Лілія Гриневич і, поставивши запитання: «Як справи на роботі?», розуміє, що реформи залишаються в її кабінеті, а до школи вони не доходять, ні. Тому що її чоловік, працюючи завучем у київській школі №329 «Логос», міг би розповісти, що...

  1. У школі не знають, що таке інтегровані уроки. Навіть якщо є для цього все – від інтерактивної дошки до власних смартфонів у кожного. Так, вони ж поза законом! Бо поки не написані методички, як їх використовувати для навчання. І це в 2017 році, коли вже не залишилося обмежень на отримання інформації: кожен школяр знає про VPN, а Tor у нього на гарячій клавіші. А в школі «Логос» стабільність: ось вам список необхідних друкованих (!) зошитів. У школі не в курсі, що міністр Гриневич вважає, що таких зошитів має бути менше, або що вони не потрібні зовсім. Або що такі дисципліни, як «Я у світі», «Основи здоров'я» та «Природа», можна об'єднувати. Ні. Із «Природи», наприклад, у нас додатково два (!) друкованих зошити. Компетенції, кажете? Ні, не чули.

  2. Якщо Ваша дитина пропустила уроки й принесла довідку від лікаря, будьте готові до того, що її в школі «Логос» попросять принести ОРИГІНАЛ довідки. Оригінал! Бо печатка поліклініки й лікаря нерозбірливі. Якщо Ви напишете заяву про прийом дитини до групи продовженого дня, наприклад, не на аркуші формату А4, а просто на чистому аркуші блокнота (як мені таке спало на думку?), то дитині пояснять, що заяву потрібно переписати. Написати її слід на форматі А4, або її відведуть до завуча й покажуть, як потрібно писати заяви, недолугій мамі).

  3. У школі, до речі, відмінно поставлена робота зі збору інформації на окремих листочках. Формату А4, так. У дітей, щоправда, в таких предметах, як «Я у світі», іноді зустрічаються параграфи про те, як треба берегти ліси й океани, але це ж у повсякденному житті не може бути застосовано, правда? Тому щороку на перших батьківських зборах всі батьки розписуються на листочках А4 про те, що ознайомлені з наказами по школі «Логос»: про те, що шкільна форма – обов'язкова, що курити на території школи не можна, про те, що необхідно вести щоденник учневі, а батькам – підписувати щотижня та інше. Мало наказів у школі «Логос», я вважаю. Треба більше.

  4. Бюрократія не просто основа школи, з неї створений культ. Крутий девайс щоденника – тому підтвердження. Обов'язковий до придбання, до речі. Відкривши його, можна дізнатися, що ходити потрібно в спідниці, не коротшій 10 см від коліна (міряють?), що бігати коридорами школи не можна (але не пишуть, де можна), що дзвінок з уроку дзвенить для вчителя, й багато іншого «совкової» спадщини. Який сенс це писати дітям, які ставлять adblock не лише на web, але й на будь-який тиск згори?

  5. 80 тисяч гривень на місяць (з цього треба було почати). У школі, де за штатним розписом 36 (!) прибиральниць і 3 охоронця, як і раніше, збирають гроші на охорону та прибирання. За 26 грн і 10 грн на те й інше, з кожного. І цього року вже немає пільг для сімей АТОвців, багатодітних та ін. У школі «Логос», де працює чоловік міністра, 2200 учнів. Відповідно, збирають близько 80 тис. грн налом. На місяць. І жодні запити до РУО (і відповіді, зрозуміло), і жодні зустрічі з директором школи та представником батьківського комітету цю картину не змінюють. Ні.

Я розумію, що реформа освіти – це гра «в довгу», але давайте хоча б почнемо партію. Школа «Логос» є показовою не лише тим, що в ній працює чоловік міністра. Школа має ім'я Георгія Гонгадзе й цілком може стати флагманом реформ. Бути абсолютно прозорою та відкритою.

Тетяна Волошина

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: